Pandemin skapade plötsligt nya förutsättningar för hemarbete. Anställda behövde inte pendla till sin arbetsplats och möten hölls digitalt.
Snart fem år efter pandemins utbrott är friheten över. Många arbetsgivare vill ha sin personal på plats igen.
Argumenten för hemarbete har varit fördelar som en mindre stressfylld vardag och möjlighet att kombinera familjeliv med yrkeslivet. Men i en ny studie motsägs den bilden.
Nästan 38 procent av de tillfrågade som arbetar minst halva tiden hemifrån, uppger att de upplever antingen "viss stress" eller "hög stress". Hos dem som däremot inte jobbar hemifrån alls är samma siffra drygt 29 procent.
– Jag tror att vi kanske har en lite glamouriserad bild av hemarbetet och att det ska vara härligt och skönt, säger Åsa Miemois, hälsostrateg i arbetsmiljöfrågor hos företaget Falck hälsa och arbetsliv (tidigare företagshälsovårdsföretaget Previa) som gjort undersökningen.
Tydlig skillnad
Hon poängterar att det också kan finnas en tydlig skillnad mellan den som arbetar några enstaka dagar i veckan och de som i det här fallet arbetar merparten av sin tid på distans.
– Många har ju avtalat att du ska vara merparten av din tid på kontoret. Där tror jag det kan finnas en större andel individer som tycker det är positivt, säger hon.
Den som däremot jobbar kanske helt och hållet på distans ställs inför andra förutsättningar som kan generera stress:
– Sitter du hemma ska du boka möten för varje liten fråga som ska avhandlas. Du förväntas vara tillgänglig på ett annat sätt, på arbetet hamnar du också i ett annat socialt sammanhang. Du får också automatiskt dagsljus och rörelse när du tar dig till jobbet.
Värst för yngre
Allra värst upplever också yngre medarbetare situationen, det vill säga de under 30 år. Det är också något arbetsgivaren bör ta hänsyn till, lyfter Åsa Miemois.
– Vi vet att unga rapporterar in en högre grad av stressrelaterad ohälsa och psykisk ohälsa rent generellt. Det är en grupp som kanske inte ska sitta själva hemma med egna höga krav och sin egen ohälsa utan behöver få vara i ett sammanhang.
Fakta: Detaljer ur undersökningen
En tredjedel av de tillfrågade har svarat att man upplever stress på risknivå i samband med arbetet.
Allra högst är stressnivåerna bland kvinnor under 30 år. Totalt 45,5 procent av kvinnorna under 30 år uppger stress på risknivå medan 17 procent uppger stressnivåer på hög risknivå.
Allra lägst siffror återfinns i kategorin män över 50 år.
Rapporten bygger på på drygt 25 000 hälso- och arbetsmiljöprofiler liksom sjukstatistik från 150 000 anställda.