Stressen tvingade Agnes, 23, att pausa: ”Var rädd att jag hade blivit dement”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett halvår på universitetet började Agnes Emborg, 23, bli stressad. Kraven på att prestera i skolan och i det sociala livet blev för mycket, och till slut var hon tvungen att ta en paus.

– Jag kände inte igen mig själv. Jag har alltid varit positiv och peppig, men plötsligt kände jag mig orkeslös, säger hon.

Första terminen kändes allt kul. Hon hade lämnat föräldrahemmet i Luleå, flyttat till Uppsala och pluggade på juristlinjen. Men när Agnes Emborg började landa i sitt nya liv kom stressen och prestationskraven.

– Jag hade det väldigt lätt på gymnasiet och har alltid sett mig själv som en av de bästa i klassen. Plötsligt hamnar man på en utbildning där alla är bäst i klassen, säger hon.

Det var inte bara studierna som var stressande. Även kravet på det perfekta sociala livet var påfrestande.

– I klassen jag började i fanns det många prestationsprinsessor. Man skulle vara ute och festa, gärna en till två gånger i veckan, och man skulle umgås, allt var socialt. Det runt omkring blev väldigt jobbigt.

Kunde inte sortera tankarna

Agens Emborg berättar att hon blev väldigt trött, men framförallt ofokuserad.

– Jag ville göra tiotusen miljoner saker samtidigt och hade svårt att sortera mina tankar, säger hon.

Efter några månader sökte hon hjälp hos Studenthälsan, efter råd från pojkvännen.

– Han sa ”du måste göra något åt det här”. Jag hade inte vågat göra det innan, jag tänkte att jag inte behövde hjälp, säger Agnes.

”Rädd att jag hade blivit dement”

Hon började träffa en psykolog och efter ett tag började hon må lite bättre. Men stresskänslorna kom tillbaka – ännu värre än förra gången. Framförallt blev minnet väldigt påverkat, berättar Agnes.

– Det var jätteläskigt. Jag blev rädd att jag hade blivit dement. Det var svårt att skilja på verkligheten och mina tankar. Jag hade svårt att komma ihåg om jag hade gjort en grej eller om jag bara hade tänkt att jag skulle göra det, säger hon.

”Har blivit mainstream”

Efter ett och ett halvt år hade det gått så långt att Agnes kände att hon behövde en paus från studierna, som hon inte längre hade någon motivation till.

Hon berättar att hon kände sig helt slut, utmattad och nere. Enligt psykologen hade hon utvecklat symtom på depression.

– Det var läskigt att prata om tycker jag. Inte för att det är tabu, men det har blivit så mainstream för unga tjejer att vara stressade, man ska nästan vara stressad, speciellt inom karriäryrken. Jag kände att jag borde kunna hantera stressen och att ordet nästan blivit urholkat, säger hon.

Har inte lika höga krav

Avbrottet varade i ett år och sedan i höstas är Agnes tillbaka på juristprogrammet. Hon mår mycket bättre i dag, även om stresskänslorna fortfarande kommer tillbaka ibland. Mötena med psykologen har varit väldigt värdefulla, säger hon.

– Jag ställer inte lika höga krav på mig själv längre och jag jämför mig inte lika mycket med andra. Det har gjort att plugget känns mycket roligare. Jag önskar att det hade varit så från början, säger hon.

Varför tror du så många unga upplever att de är stressade i dag?

– Jag tror det påverkar väldigt mycket att man jämför sig med andra. Många pratar om att sociala medier påverkar, men jag skulle säga att det är minst lika mycket i riktiga livet. Att man ska ha så himla mycket runt omkring och att man känner en press att vara på ett visst sätt.

Agnes råd till unga som känner sig stressade:

• ”Försök prata med någon så fort som möjligt, någon professionell för att få en utomståendes perspektiv. Min mamma sa alltid att jag måste vara hemma mer och ta det lugnt, men tanken på att sitta hemma och titta på tv fick det att börja krypa i kroppen på mig. Så mammas råd var kanske inte det bästa för mig – det var psykologens.”

• ”Fokusera på dina grundläggande behov, som sömn, mat och motion. Det var omöjligt för mig att hitta motivation till plugget om jag inte hade sovit ordentligt.”

• ”Tänk på vad du vill göra med ditt liv och fokusera på det du själv vill. Vill jag verkligen göra det som min kompisgrupp gör eller vill jag något annat? Vad har jag för mål? Hur kan jag uppfylla mig själv på bästa sätt?”

SÅ SÖKER DU HJÄLP MOT STRESS OCH UTMATTNING

Kontakta vårdcentralen eller din företagshälsovård. Det kan ta lång tid att återhämta sig från stressjukdomar och därför är det viktigt att söka vård så fort som möjligt.

Genom vårdcentralen kan du få träffa läkare och få prata med en kurator eller psykolog, eller få hjälp av en sjukgymnast/fysioterapeut.

Det finns också öppna psykiatriska mottagningar eller speciella stresskliniker.

Ring 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning och hjälp med vart du kan vända dig. På deras hemsida kan du läsa mer om symptom relaterade till stress.

Barn och ungdomar

Är du under 18 år kan du kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan också vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola.

Föräldrar kan om det gäller små barn kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.