Omkring 30.000 svenskar har köpt aktier i kanadensiska cannabisbolag, enligt sparekonomen Claes Hemberg på Avanza.
På kort tid har kurserna rusat flera hundra procent i några av bolagen, medan andra bolag backat.
– Köper du cannabisaktier så sponsrar du cannabishandeln. Jag tror inte att alla som köper aktierna förstår att det hänger ihop, säger Claes Hemberg.
Han fortsätter:
– Köper du aktier i H&M eller Volvo lånar du ut dina pengar till bolagen så att de kan expandera. I det här fallet lånar du ut pengar till cannabisbolag, så att de kan växa.
Marknadsplats för cannabis
Nätbanken Avanza är en av bankerna som är marknadsplatser för de kanadensiska cannabisbolagen. Hemberg uppger att Avanza har omkring 18.000 ägare med cannabisaktier. Bolagets vd ser inga problem, trots Hembergs kritik.
- De här bolagen har en affärsidé – att växa på marknaden och att driva en verksamhet på legalt sätt. Det är poängen. Det här är legitima papper som kunder efterfrågar, och det möjliggör vi som marknadsplats, säger Avanzas vd Rikard Josefson till SVT Nyheter.
Tiotal bolag
Det finns ett tiotal kanadensiska cannabisbolag på den svenska aktiemarkanden. Ett av de större bolagen, Aurora, tillverkar och säljer cannabis. Marknaden är i Kanada, Tyskland och Danmark för så kallad medicinsk användning, enligt bolaget.
I Sverige klassas cannabis som narkotika och är olagligt. Undantaget är cannabis för medicinskt bruk under förutsättning att Läkemedelsverket har givit godkännande. Men trots att cannabis i grunden är olagligt i Sverige hindrar det inte försäljning av aktier i cannabisbolag.
– Jag kan förstå att man har moraliska diskussioner, och det är sunt. Men det här är legitima värdepapper, säger Avanzas vd Rikard Josefson.
Även i Kanada väntas cannabis att bli lagligt i sommar, enligt uppgifter i media.
Finansbubbla
Avanzas sparekonom ser inte bara etiska problem med den här aktiehandeln. Han talar också om en växande finansbubbla.
– Av ekonomiska skäl verkar det klokt att hoppa av. Man ska inte köpa när det har gått upp fem gånger. Då är det något fel på prissättningen, säger han.
Revisionsrapport om legalisering av cannabis
– 2016 värderade revisionsforman Deloitte att en eventuell legalisering av cannabis i Kanada är värd minst 4,9 miljarder amerikanska dollar om året. Det är i nivå med försäljningen av starksprit i landet.
– När revisionsfirman inkluderade verksamheter som kan dra nytta av cannabisförsäljningen, som säkerhet och transporter, blev beloppet fem gånger större (24,9 miljarder dollar) varje år.
– Maxbeloppet motsvarar mer än dubbelt så mycket som kostnaden för svenskt internationellt bistånd och försvar.
Källa: Deloitte/SVT