I april fritogs en morddömd 17-åring av maskerade personer i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje. Och i måndags rymde två 14-åriga pojkar, båda misstänkta för inblandning i skjutningar i Stockholm, från Sis-hemmet Nereby utanför Göteborg.
Dagen efter riktade Justitieombudsmannen (JO), som gjorde en oanmäld inspektion på hemmet i februari, svidande kritik mot anläggningen. Lokalerna beskrivs bland annat som direkt olämpliga för barn och unga.
Rymningarna har lett till en diskussion om säkerheten vid både kriminaltransporter och på de särskilda ungdomshemmen. Sis säkerhetsdirektör, Christer Johansson, anser dock att verksamheten fungerar.
– Jag skulle säga att vi har en hög säkerhet i dag, sa han i SVT:s Morgonstudion.
Får mothugg
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller inte med om den bedömningen.
– Man kan väl naturligtvis inte hålla med om att säkerheten eller säkerhetsrutinerna eller planeringen kring säkerheten har varit tillräckligt god. Det tycker jag är uppenbart för de allra flesta, säger han till SVT Nyheter.
Däremot medger han att Sis gjort framsteg de senaste åren.
– Men man börjar i ett läge där säkerheten har varit alldeles för låg och det är uppenbart att man ännu inte är i mål med det arbetet.
Fler åtgärder
Både Sis och Kriminalvården, som ansvarar för transporter, har fått i uppdrag att ”snabbt komma med en åtgärdsplan för att hindra att det händer igen”.
Samtidigt anser Strömmer att rätten till mobiler och surfplattor måste begränsas samt att de allra grövsta brottslingarna bör sitta i särskilda ungdomsfängelser snarare än på Sis-hem.
Han hoppas att ett mobilförbud ska komma på plats inom en snar framtid.
– Det råder ingen tvekan om att vi så snart som möjligt ska ha nya regler som innebär att man inte kan använda mobiltelefon och surfplatta på ett obegränsat sätt, säger han.
Så många avviker från Sis
2018: 537
2019: 503
2020: 462
2021: 365
2022: 422
Fram till den 10 maj har det varit omkring 90 avvikningar i år.
Källa: Sis