Wilhelm Wanecek, Lunds universitet och Emma Bergeling, SLU, som är engagerade i Klimatstudenterna. Foto: Privat

Studenter vill få universiteten att halvera utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Landets lärosäten ska halvera sina utsläpp på fyra år. Det kräver studenterna bakom initiativet Klimatstudenterna. Och det ska bland annat ske genom att minska resandet. -Vi behöver att vuxenvärlden lyssnar på oss, säger studenten Emma Bergeling.

Klimatet är en av väljarnas viktigaste frågor och engagerar inte minst unga. Nu kräver studenter på universitet och högskolor att lärosätena visar vägen och halverar sina utsläpp på fyra år.

-Vi ser att lärosäten har möjlighet att ta på sig ledartröjan i omställningen, säger Emma Bergeling som läser vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Skolstrejk för klimatet

I slutet av förra året var hon med och startade Klimatstudenterna. Sedan dess har föreningen spridit sig och finns i dag på 14 universitet och högskolor. Wilhelm Wanecek, som var med och drog igång verksamheten i Lund, tror att förra årets varma sommar var en ögonöppnare.

-Det var många som kände ångesten då, säger han. Sedan är det hela rörelsen i världen, med Greta Thunberg som är en frontfigur för många. I dag finns en acceptans att uttrycka den här ångesten. För bara några år sedan uppfattades det som en överreaktion medan det nu är mer accepterat, säger han.

Universitetet: Vi kan inte isolera oss

Klimatstudenterna vill att lärosätena minskar sina utsläpp med 16 procent per år, vilket skulle ge en halvering på fyra år. Ett sätt för lärosätena att lyckas med det, menar studenterna är att minska resandet. Enligt en rapport från Naturvårdsverket är universitet och högskolor de statliga myndigheter som står för störst utsläpp från flygresor.

-Vi säger inte att man ska sluta resa men man behöver inte resa lika många och det går att hålla digitala möten. Resandet sker väldigt slentrianmässigt, man måste resa, men inte i den utsträckning som görs, säger Wilhelm Wanecek.

Enligt Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet, har de tagit fram nya föreskrifter för att minska onödigt resande som påverkar miljön. Men samtidigt menar han att det bästa sättet för ett lärosäte att göra skillnad är genom att sprida sin forskning om klimat och hållbarhet.

-Vi kan inte isolera oss från resten av världen. Vi kan öka våra digitala möten, men inte lägga embargo på personutbyte med omvärlden. Det tror jag är kontraproduktivt”, säger han.

”Vi behöver att vuxenvärlden lyssnar”

Klimatstudenternas upprop i Lund samlade över 4 800 namnunderskrifter och nästa steg är att kartlägga vilka fakulteter som reser mest. Nationellt har föreningen utlyst en rektorstävling, där de kommer lista hur väl lärosätena lyckas med att minska utsläppen.

-Vi är eldsjälar och vi gör så mycket vi kan, men vi behöver att vuxenvärlden lyssnar på oss, säger Emma Bergeling.

-Det vore fantastiskt om politikerna tog större ansvar, men det gör de inte och vi ser inga tydliga tecken att det kommer att ske. Vi kan inte sitta och rulla tummarna utan att någon annan ska ta ansvar, säger Wilhelm Wanecek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstrejk för klimatet

Mer i ämnet