En kvinna och microplast i kroppen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas kroppen av all mikroplast? Hör Hanna Karlsson, docent i toxikologi vid Karolinska Institutet. Foto: Markus Aamisepp/SVT

Studie: Människans hjärna är full av mikroplaster

Uppdaterad
Publicerad

Mikroplaster sprids överallt i världen och lagras i våra kroppar. Av plasten människor får i sig tycks hjärnan lagra mer fragment än andra stora organ, visar en ny studie.

– Det är rätt alarmerande, säger Matthew Campen, professor i farmaceutisk toxikologi.

I studien, som publiceras av det statliga amerikanska forskningsinstitutet National Institutes of Health (NIH), undersökte forskarna förekomsten av mikroplaster i levern, njuren och hjärnan på kroppar som obducerats.

Resultat kom som en chock, berättar Matthew Campen, professor i farmaceutisk toxikologi vid University of New Mexico och huvudförfattaren bakom studien, som fortfarande genomgår referentgranskning.

Plast och miljö

De 91 hjärnproverna visade sig innehålla i genomsnitt 10 till 20 gånger mer mikroplaster än de andra organen.

– Det finns mycket mer plast i våra hjärnor än jag någonsin skulle ha föreställt mig, säger Matthew Campen till The Guardian.

Försämrad fertilitet på djur

Att människor får i sig mikroplaster via bland annat mat och dryck är välkänt. Plastfragment har hittats på alla möjliga ställen i kroppen – moderkakor, njurar, i knä- och armbågsleder, blodkärl och i benmärg.

Hur plasten påverkar människokroppen är dock fortfarande okänt. Farhågor finns däremot att det för med sig en rad hälsorisker.

Studier på djur har visat att mikroplaster lett till sämre fertilitet och försämrat minne. Nyligen genomförda studier på människor tyder på att det skulle kunna öka risken för bland annat cellförändringar och hjärt- kärlsjukdomar.

Enligt Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi vid Göteborgs Universitet, går forskningen kring konsekvenserna av mikroplasterna snabbt framåt.

– Det finns tydliga tecken på hur hälsan påverkas av de här partiklarna som vi hittar i så många olika organ i kroppen, säger hon.

Oljeländer vill öka produktionen

Samtidigt som plastföroreningarna i världen ökar har FN-förhandlingar pågått i två år för att få till världens första bindande plastavtal.

Nyligen hölls ännu en omgång förhandlingar i Bangkok i Thailand. Målet är att ett avtal ska vara på plats till 2025 med gemensamma åtgärder och regleringar för att skydda människor och miljö.

Hittills har det dock visat sig vara svårt för världens länder att enas.

Bethanie Carney Almroth var själv på plats i Bangkok i egenskap av expert. Enligt henne vill flera oljeproducerande länder, däribland Ryssland, Kina, Saudiarabien och Indien, istället för en minskning av plasten se en tredubbling av produktionen.

– Det tål inte planeten, och det tål inte människor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet