• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stenskvättan har studerats i 25 år av forskare i Uppsala. Foto: Wikimedia commons

Studier visar: Stenskvättan minskar med 70 procent

Uppdaterad
Publicerad

Stenskvättan är en vanlig och utbredd fågel som lever i jordbruksmiljö. Just de fåglar som häckar i jordbrukslandskap är de som minskar mest av fåglarna i Sverige.

– Stenskvättan har hamnat på en farligt låg nivå, säger Debora Arlt, som forskat om arten i 25 år.

Debora Arlt och hennes kollegor på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har följt 80 par av arten stenskvätta i samma område sedan 1994. De åker ut flera gånger i veckan och besöker ställen där fåglarna häckar i jordbrukslandskapet. Forskarna ringmärker, väger och räknar ungarna.

Minskar i vikt

– Vi väger ungarna när de är sex dagar gamla och vi har kunnat visa att de väger två gram mindre än när studien inleddes i början av 1990-talet. Det är mycket med tanke på att ungarnas snittvikt ligger på 17,5 gram. Det var tidigare en vanlig art som fanns på många platser men det finns nu allt färre stenskvättor, säger Debora Arlt, biolog och forskare på SLU.

Forskaren Debora Arlt mäter vingen på en ringmärkt stenskvätta. Foto: Nicole Schneider

Fler beteshagar förr

Den senaste inventeringen av fåglar i Sverige visar att fåglar som lever i jordbrukslandskapet minskar i antal. Tidigare fanns mer varierat landskap med hag- och gräsmarker, och fåglarna har svårare att hitta mat i åkrarnas höga vegetation. Stenskvättan minskade under 1980- och 1990-talen och har minskat med 70 procent sedan mätningarna började i mitten av 1970-talet.

Insekter allt färre

En tysk studie visar en dramatisk minskning av insekter, vilket kan påverka fåglarnas tillväxt. Till exempel vilda bin hittar inte tillräckligt med mat i form av nektar och pollen från blommande växter i de effektiva storskaliga jordbruken. Nu vill man uppmuntra lantbrukare att plantera blommande kantzoner och kampanjen Pollinera Sverige kommer under våren att informera om vad som kan göras.

– Jag tycker att det är synd att vi inte ser att jordbrukslandskapet är något mer än produktion av spannmål. Vi lever alla i det, vi vill fortsätta att hitta en stenskvätta eller sånglärka i en kohage där fåglar, insekter och naturen hänger ihop, säger Debora Arlt.

Men åtgärder görs för att förbättra situationen. 300 lantbrukare har deltagit i ett projekt där de fått rådgivning och handledning av ornitologer för att gynna jordbruksfåglarna. Att sponsra en lärkruta är ett annat sätt att bidra. Bonden lyfter på såmaskinen och skapar en kal fläck på åkern där sånglärkan, stenskvättan och andra fåglar lättare kan hitta mat till sina ungar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.