Han anser att Leif Östlings uttalanden i SVT var olyckligt.
– När företrädare för näringslivet formulerar sig på det sättet riskerar det att skada förtroendet för företag som arbetar med skattefinansierad vård och omsorg, säger Fredrik Gren.
Han fortsätter:
-Vårdföretagarna har under lång tid arbetat för att branschen ska vara så transparent som möjligt och det arbetet fortsätter. Arbetet innebär att medlemsföretag inom Vårdföretagarna tydligt redovisar sin ekonomi på hemsidor och att börsens transparensregler kräver kontinuerliga och korrekta redovisningar, säger Fredrik Gren, ordförande Vårdföretagarna.
”Skatteintäkter är otroligt viktiga”
Maria Mattsson Mähl är grundare och vd för utbildnings- och coachningsföretaget AlphaCE, och en av de ledamöter i Svenskt Näringslivs styrelse som är direktvalda av organisationens stämma.
Hon är mycket kritisk till Leif Östlings uttalanden i SVT.
– Det är klart det är problematiskt att han uttalar sig så slarvigt som han gör. Skatteintäkter är ju otroligt viktiga för ett välfärdssamhälle, även om han just nu inte behandlas för cancer eller går i skolan och känner att han får valuta för pengarna.
– Det är olyckligt att han som ordförande för Svenskt Näringsliv uttalar sig så slarvigt. Jag tror att de flesta svenskar upplever det som stötande.
Tycker du det?
– Ja det är svårt att tycka nånting annat.
Mejlade styrelsen
Mattsson Mähl berättar att Leif Östling under gårdagskvällen mejlade styrelsen information om vilka skatter han betalat.
– Man ska komma ihåg att han är en internationell företagsledare som betalat väldigt mycket skatt. Men den typ av upplägg som avslöjats, både här och tidigare från Panama, är stötande.
Bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag finns en rad bolag som helt eller delvis får sina intäkter från skattepengar, däribland AlphaCE som jobbar på uppdrag av bland andra Arbetsförmedlingen.
– Jag är ju välfärdsentreprenör, så för mig är skatteintäkter mina inkomster och jag försöker vara tydlig med vad vi gör med skattebetalarnas pengar.
”Tråkig bild”
Maria Mattsson Mähl ser en risk att avslöjandet och uttalandena förstärker en allmän bild av företagare som ”rikemanskrösusar” som sitter på berg av pengar.
– De flesta företagare jag träffar sliter hårt för att betala sina skatter och har inga möjligheter att hitta på såna här konstruktioner. Därför är det tråkigt att det är den här bilden som syns.
”Skattetrycket är högt”
Marie Svensson, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och vd för Larmteknikbolaget Tjeders i Malmköping, vill helst inte kommentera ordförande Leif Östlings kommentarer om skatter. Men hon säger att hon tycker att skattetrycket är högt i Sverige.
– Det är ganska tufft, säger hon.
Däremot tycker hon inte som Östling att man inte får särskilt mycket för pengarna.
– Vi får ganska mycket bra saker för det, säger hon.
Har du själv pengar i skatteparadis eller lågskatteländer?
– Nej, jag har inte behövt bekymra mig om det, säger hon.
”Inget kriminellt”
Hannele Arvonen, koncernchef för Setra och ledamot i Svenskt Näringsliv håller inte heller med om att man får lite för skattepengarna i Sverige. Men hon har fortsatt förtroende för Leif Östling som styrelseordförande.
– Precis som han sagt så uttalade han sig som en privatperson, inte som styrelseordförande. Vad jag förstår har han heller inte gjort något kriminellt. När det gäller moral och etik så får vi alla ha våra riktlinjer.
Fakta: Paradisläckan
• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.
• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.
• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.
• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.