Vi närmar oss slutet på en valrörelse som varit tuff för landets två största partier. På fredagen möts Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i SVT:s partiledarduell och enligt Jenny Madestam, statsvetare och politisk kommentator i Expressen, står båda inför samma utmaning när det kommer till att charma tittarna.
– De framstår som lite fjärmade, inte direkt närvarande och empatiska som personer. Detta är emellertid ett universellt bekymmer för toppolitiker i dag, som envisas med att hålla sig till sina manus. Men att visa innerlighet, empati och hjärta är också viktigt. I lagom dos, säger hon.
Måste våga gå utanför manus
Jenny Madestam anser att Stefan Löfven måste våga gå utanför manus för att vinna debatten mot Ulf Kristersson.
– Han måste komma ihåg varför han en gång i tiden valde sitt parti och vad han brinner för. Våga visa engagemang.
Och Ulf Kristersson?
– I princip samma sak. Men också jobba på att framstå som en statsministerkandidat: varför ska han leda landet? Kanske blicka lite utanför landets gränser, just för att bygga statsmannamässigheten.
Så är Stefan Löfvens form inför duellen – enligt experterna
Formen
– Stefan Löfvens form är stabil. Men det betyder inte samma sak som bra, säger Jenny Madestam.
– Trots att S riskerar att göra sitt sämsta val i modern tid verkar Stefan Löfven vara vid gott mod, särskilt efter den senaste veckans oblyga flört med landets föräldrar. Pensionärer och barnfamiljer står i fokus för Löfven i valspurten, säger Elisabeth Marmorstein, politisk reporter på SVT.
Styrkor
– Autentisk. Bottnar i de socialdemokratiska värderingarna i hela sin person. Har vuxit in i rollen som statsminister och har bitvis en statsmannamässig framtoning, säger Jenny Madestam.
– Han är kanske inte den vassaste retorikern men har blivit allt tryggare i den här typen av dueller. Löfven bottnar också väl i den arbetarkonservativa profil som Socialdemokraterna går till val på med fokus på det ”starka samhället”. Sedan är det förstås en fördel att kunna skryta med att ekonomin går som tåget och sysselsättningen ökar efter fyra år med honom vid rodret, säger Elisabeth Marmorstein.
Svagheter
– Dålig under press och att tala utanför manus/talepunkter. Han har svårt att klara av debatter med tempo, säger Jenny Madestam.
– Inte så snabbfotad i replikskiften och han får akta sig för att inte blir för irriterad, det går sällan hem hos tittarna. Regeringsfrågan är också knepig, hur och med vem ska han få igenom sin politik i ett ännu mer knepigt parlamentariskt läge än i dag?, säger Elisabeth Marmorstein.
Så är Ulf Kristerssons form inför duellen
Formen
– Aningen på nedgång efter peak i våras. Samtidigt växer han mer och mer in i rollen, säger Jenny Madestam.
– Ulf Kristersson gör sin första valrörelse som partiledare men verkar trivas väl i rollen och är en rutinerad och erfaren politiker. Har också något högre förtroende än Löfven bland väljarna. Men den Kristersson-effekt som Moderaterna jublade åt i vintras har i efterhand mest visat sig vara en ”exit-AKB-effekt”. Moderaterna ligger mellan 17 och 20 procent i mätningarna, säger Elisabeth Marmorstein.
Styrkor
– Pedagogiskt skicklig, han kan förklara och förmedla ibland komplicerade frågor på ett klargörande vis. Tydlig, säger Jenny Madestam.
– Moderatledaren har en resonerande debattstil och gör gärna en poäng av att vilja undvika käbbel och fula tjuvnyp för att istället vara ”den vuxne i rummet”. Det går sannolikt hem hos de väljare som tycker att det är dags för våra folkvalda att kliva upp ur sandlådan, säger Elisabeth Marmorstein.
Svagheter
– Oerfaren i rollen som statsministerkandidat. Bitvis svårt framstå som autentisk, är lite opersonlig. ”Vem är Ulf Kristersson, egentligen?!”, kan säkert tittaren ibland undra, säger Jenny Madestam.
– Andra sidan myntet av att vara så resonerande som Kristersson är att svaren tenderar att bli otydliga – det är mycket ”å ena sidan och å andra sidan”. Och när det gäller regeringsfrågan har Kristersson möjligen ännu större bekymmer än Löfven eftersom alliansen är splittrad, säger Elisabeth Marmorstein.
Duellen sänds på SVT1 och i SVT Play klockan 20.00 fredag den 31 augusti