Foto: SVT

Forskaren – så kan du stötta ditt barn under pandemin

Publicerad

Distansundervisning och fritidsaktiviteter som satts på paus har resulterat i att barn och ungdomars sociala liv har begränsats under coronapandemin. Detta har en negativ påverkan på ungas psykiska hälsa, menar suicidforskaren Ullakarin Nyberg.

– Social isolering kan vara väldigt riskabelt både för vuxna och barn. Att när man mister allt som hör skolan till, så kan det bli väldigt svårt att hantera, säger hon.

Den ökade smittspridningen i Sverige har fått både högstadie- och gymnasieskolor runt om i landet att övergå till distansundervisning, samtidigt som flera fritidsaktiviteter för barn och ungdomar har ställts in.

Psykisk ohälsa är en sjukdom som kan döljas för omvärlden. Så hur vet man om ens barn mår dåligt? Och hur ska man hantera detta?

– Genom att reagera på förändring, man visar att man bryr sig och man visar att barnen är allas ansvar. Blir man orolig för hur ett barn mår, då ska man fråga tills man förstår vad som ligger bakom, säger Ullakarin Nyberg.

Samtidigt poängterar Ullakarin Nyberg vikten av att prata med sitt barn.

– Man måste bestämma sig för att öva sig på att fråga och prata med sitt barn. Man måste inse att det inte är farligt att prata, det är tystande som är farlig.

Se mer i klippet ovan

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.