Daniel Gurja från Eritrea visar upp musbajs i köket i sin lägenhet. Han bor i ett område i Fagersta i Västmanland där många nyanlända bosatt sig. Han har inte bara problem med möss i lägenheten utan även med vägglöss. Men hyresvärden har inte åtgärdat problemet, säger han.
– Jag har gått till bostadsbolagets kontor många gånger och träffat olika där. De svarar ”okej, jag kommer snart, inga problem, skriv på pappret här” Men de kommer inte, varför vet jag inte.
Daniel Gurjas granne Melake Brhane bor i en tvårummare med sin fru och deras tre barn. Även han är missnöjd med den hjälp han fått från värden och förutom mössen har familjen problem med kackerlackor .
Kommer på natten
– När mina barn sover i sina sängar om natten kommer mössen. Barnen blir rädda, ibland gråter de. De vill inte äta i köket, säger Melake Brhane.
Fagersta är en av kommunerna som larmar om en svår bostadssituation för de nyanlända i den lägesbild som lämnats till regeringen.
”Stort antal självbosatta, segregerade bostadsområden, dåliga bostäder, delvis oseriösa fastighetsägare” skriver kommunen i sitt svar.
Fagersta har tidigare tagit emot många flyktingar, men de senaste åren har inga nyanlända anvisats till kommunen. Många fortsätter ändå att flytta dit då de har släkt och vänner där.
Svart marknad
– Det har varit en allt för stor kommersialism i marknaden. Det har ju varit lätt att hyra ut bostäder, sedan har inte underhållet efterlevts. Det har ju bidragit till en förstärkt segregation, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.
Han säger att det är svårt att veta hur många som egentligen bor i kommunen eftersom många kan vara skrivna på olika adresser och det förekommer handel med adresser. Det finns också en svart marknad.
– Jag har hört av flera som berättar om personer som vill ha ett belopp, några tusen, för att försöka lägga dig i en kö eller för att försöka övertyga hyresvärden att ge dig en lägenhet. De känner sig tvungna att betala fast de inte vill, säger Mohammed Khouzai, handledare för nyanlända på företaget Actionjob i Fagersta.
Hyresfastigheter i Fagersta AB är kommunens största privatvärd och äger de hus där flera boende klagar på skadedjur. Företaget hävdar att de hjälper hyresgäster som klagar, men att man sedan en tid infört nya rutiner där de boende ska ringa bekämpningsföretaget själva.
– Förmodligen är det något vi behöver bli bättre på att kommunicera till våra hyresgäster att det går att ringa dit direkt. Tyvärr har skadedjur blivit ett allt större problem i hela landet, säger Magnus Borghede, Hyresfastigheter i Fagersta.
Boskolor
Hyresgästföreningen, som bland annat driver boskolor för de nyanlända, menar att en bidragande orsak till problemen i Fagersta är att det är finns väldigt många privatvärdar och svag allmännytta.
– Det är svårt att byta lägenhet för det är fullt överallt. Lägenheter är slitna och många hyresvärdar bor inte på orten så det är svårt att få kontakt med dem, säger Carola Wennmyr, projektledare på Hyresgästföreningen.
Enligt kommunalrådet finns planer på en utbyggnad av allmännyttan med ca 300 lägenheter.
– Vi behöver ta en mer aktiv roll än vad vi tagit på lång tid här i kommunen. Då får vi verktyg och muskler, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd Fagersta.