En apotekare letar efter receptbelagd medicin i en låda på ett apotek. Foto: Scanpix

Fler apotek – men svårt att få tag på mediciner

Uppdaterad
Publicerad

När apoteksmarknaden avreglerades och konkurrensen släpptes fri 2010 blev det inte lättare att få tag i medicin.

Det blev snarare svårare att få tag i läkemedel. Det säger Anne Carlsson, ordförande i Reumatismförbundet och själv reumatiker.

-Jag har sex olika läkemedel. Har jag riktig otur får jag gå runt till sex apotek för att få tag på min medicin, och det är ju inte rimligt.

SVT granskar apoteken

Visserligen har flera hundra nya apotek öppnats och öppettiderna har förlängts. Men sannolikheten för att rätt medicin ska finnas hemma har minskat, enligt Reumatikerförbundet.

-Många av mina medlemmar är gamla och inte rörliga alls i sin sjukdom och då är det klart att det är ännu värre att behöva gå tillbaka till apoteket en gång till, säger Anne Carlsson.

De två största apotekskedjorna, statliga Apoteket AB och riskkapitalägda Apotek Hjärtat, uppger att 93 till 95 procent av kunderna får sin medicin direkt när de kommer till apoteket.

Flera saknade mediciner

Men datorsystemen registrerar bara de kunder vilkas recept aktiveras, inte de som vänder direkt och går ut.

Utöver det säger apoteken att de gör undersökningar ute i butikerna. I Apotek hjärtats fall har man låtit personalen på 15-20 av de 270 apoteken under en period skriva ”pinnar” för varje kund som inte får sin medicin .

SVT gick ut med en lista samtidigt till fyra apotek på olika håll i landet: ett i var och en av de fyra största kedjorna.

Inget av apoteken hade alla de fyra reumatikerläkemedel vi frågade efter hemma. De flesta saknade flera.

Bland de allra vanligaste medicinerna, till exempel kolesterolsänkande, smärtstillande och allergidämpande medicn, fanns i vissa fall bara billigare kopior, så kallad generika.

Det är i och för sig det apoteken ska expediera i första hand enligt lag, men det finns patienter som inte kan byta till generika, exempelvis allergiker.

-Hela det här området behöver vi förbättra, säger Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg.

-Det är klart att man ska få sin medicin när man kommer till apoteket. Vi ser det som ett misslyckande varje gång det inte sker.

Fakta: Så gjordes undersökningarna

Fyra apotek valdes ut på fyra orter i Sverige så att alla de fyra största kedjorna blev representerade. Följande apotek ingick:

Apotek Ripan (Apoteket AB), Kiruna

Apotek Hjärtat,  Kista

Kronans Droghandel, Visby

Apoteket Norslund-Origo (Apoteksgruppen), Falun

Utifrån de 100 mest förskrivna läkemedlen 2011 skapade vi en lista på 65 mediciner, där vi strukit alla utom ett ifall flera läkemedel haft samma aktiva substans.

Listan kompletterades med fyra reumatikermediciner: Embrel 25 mg, Humira 40 mg, Remicaid 100 mg och Salazopyrin 500 mg.

Alla apotek fick besök av SVT under samma dag, den 16 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet