Mona Aljot har valt att skaffa eget boende hos vänner i Södertälje. Foto: SVT

Svårt att ångra flytt till eget boende

Uppdaterad
Publicerad

EBO-lagen gör det möjligt för asylsökande att bosätta sig var de vill. Men lagen kritiseras för att leda till trångboddhet och svarthandel. Nu kräver Södertälje kommun att lagen ses över och att staten tar ett ansvar för asylsökandes boendesituation.

Som så många andra asylsökande valde Mona Aljot att lämna Migrationsverkets boende och flytta till Södertälje. Där hade hon redan bekanta och sina barn. Men flytten hade ett pris, i dag bor de fem vuxna i en liten tvårummare. 

Mona och hennes två barn har sina sovplatser i vardagsrummet, tre personer som delar på två soffor som måste bäddas ur varje morgon. 

Agenda

– Att leva tätt ihop är frustrerande. Man är alltid spänd och mår inte psykiskt bra. En trång bostad är tråkigt, förstör stämningen och allt annat. Det är svårt att studera också.  Men det går an, säger Mona Aljot i SVT:s Agenda.

Nu måste hon lämna bostaden sista april och hitta något nytt till sig och sina barn. Helst vill hon stanna i samma område.  

– Mina barn tycker om området i Södertälje. Min son jobbar här och min dotter går i skolan och har skaffat sig vänner.  

Svårt att ångra sig

I teorin kan den som valt eget boende men ångrar sig återvända till Migrationsverkets anläggningar.  Men i praktiken är det omöjligt med tanke på platsbristen, enligt Södertälje kommun. 

Så många som en tredjedel av alla asylsökande väljer EBO istället för att bo på Migrationsverkets anläggningar. Av de flyktingar som väl får uppehållstillstånd är det en ännu större andel, 86 procent, som väljer att försöka hitta något eget istället för att invänta samhällets hjälp.

För kommuner som Södertälje har ebo blivit ett allt större problem. Kommunalrådet Boel Godner kräver nu att regeringen begränsar möjigheten att fritt välja bostad. 

– Nu tycker man förstås att det är ett billigt system när det kommer många på en gång. Men jag hävdar att det är det dyraste ett samhälle kan ha. Många får den sämsta möjliga starten i Sverige.  Under den period man borde få lära sig tala svenska och fixa en utbildning och skaffa jobb så ägnar man sig istället åt att klara boendet för dagen, säger hon. 

Boendekvalitén brister

Hon medger att det knappast är realistiskt att vänta sig någon snabb nedläggning av systemet. Men hon tycker att staten borde börja ta större ansvar för boendena. 

– Jag vill att staten kontrollerar att det är inte är skumma kontrakt, att det inte bor fyra familjer i lägenheten, att det inte är en källare eller annat vedervärdigt sätt att bo, säger hon.

Migrationsminister Morgan Johansson kommenterar ebo-lagen i Agenda kl 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet