Svårt att fylla platserna på teknikutbildningar

Publicerad

När höstterminen nu startar för de flesta yrkeshögskolor har teknikutbildningarna problem. Sex av tio teknikutbildningar kan inte fylla sina platser, enligt nya siffror från Myndigheten för yrkeshögskolan. Ett exempel finns i Nynäshamn där ett av teknikprogrammen bara fyllt hälften av elevplatserna.

-  Vi är jätteglada för de som har sökt såklart. Samtidigt vet vi att vi behöver ha ett överintag eftersom det alltid blir avhopp av olika anledningar, säger Lars Brandin, utbildningsansvarig på Campus Nynäshamn.

Vid terminsstarten häromdagen skulle det egentligen ha varit 20 studenter på programmet automatiseringsspecialist men hälften av platserna står tomma. Samtidigt skriker branschen efter just den här kompetensen som klassas som bristyrke.

– De som går ut den här utbildningen är i stort sett garanterade jobb, säger Tor-Erik Lillsebbas, lärare och ledamot i skolans ledningsgrupp.

”Det kommer påverka företagens utveckling framåt”

Av samtliga över 1 000 yrkeshögskoleutbildningar som startar nu i augusti har drygt 25 procent restplatser kvar. Men just inom området teknik och tillverkning är det så många som 63 procent av utbildningarna som har tomma stolar. Detta samtidigt som behovet av tekniker fortsatt att öka.

– Det kommer påverka företagens utveckling framåt. Det påverkar möjligheten att investera och utveckla ny teknik, säger Frida Andersson, expert på kompetensförsörjning och utbildning hos branschföreningen Teknikföretagen.

”Många ser framför sig en person med blåställ”

En anledning till det låga intresset tros vara att det finns en förlegad bild av vad arbetet innebär. Det gäller även yrket automatiseringsspecialist, också kallat underhållstekniker.

– Många ser framför sig en person med blåställ och oljekanna i handen och en stor skiftnyckel, så är det ju inte längre. I dag är det ett högspecialiserat arbete där mycket är digitalt, säger Lars Brandin.

Det är för tidigt att säga hur många platser som står tomma i höst, men förra året var nära var femte plats på teknikprogrammen obesatt. En anledning är enligt Myndigheten för yrkeshögskolan att teknik lockar färre tjejer än till och med byggprogrammen, 28 procent inom teknik är kvinnor. Inom bygg är 37 procent av de sökande kvinnor.

– Vi kan jobba med att förtydliga vad det här är för typ av utbildningar och vad utbildningen leder till, säger Karin Åkerman, analytiker hos Myndigheten för yrkeshögskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.