• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett prototyphus och bostadsminister Stefan Attefall (KD). Foto: Christoffer Wendick/SVT

Svårt för grannar att klaga på större friggebod

Publicerad

Friggeboden ska växa i sommar. Regeringen lade i dag fram förslag om större bodar och bygglovsfria utbyggnader av villor.

Det började 1979 med en bod på 10 kvadratmeter, som sedan blev 15 kvadrat. Nu ska den bli 25 kvadrat och tillåten att bo i året om.

Namnet friggebod, efter före detta bostadsminister Birgit Friggebo (FP), försöker man samtidigt byta ut.

– Det är ett Attefallhus, säger finansminister Anders Borg (M) som besökte ett prototyphus sällskap med bostadsminister Stefan Attefall (KD) i Stockholm i dag.

Grannar svårt att klaga

Det ska inte krävas något bygglov, bara en bygganmälan till kommunen. Den maximala höjden på husets nock höjs från 3 meter till 4 meter. Men så länge den inte ligger för nära tomtgränsen, har grannarna inte så mycket att säga till om.

Att grannarna inte kan få en domstolsprövning har kritiserats skarpt av lagrådet, som avstyrkte förslaget. Men detta bet inte på bostadsministern.

– Ibland är kritiken överdriven, säger säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).

– Är man nära min tomtgräns då kräver jag ett samråd, och då tror jag man kan hitta en bra lösning. De flesta vill ha bra relationer med sina grannar, det är ett problem som kan uppstå i vissa enstaka fall, säger Attefall (KD).

Enligt regeringens förslag som nu läggs fram i riksdagen ska man också få bygga till sitt bostadshus med max 15 kvadratmeter samt två vindskupor utan bygglov. Blir det ja, kan man börja snickra redan i början av juli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.