En man i kostym

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Pål Jonson (M) om att utbyggnaden av fabriken nu blir av. ”Viktigt för att stärka det nationella försvaret”. Foto: Eric Liljestrand/SVT

Svensk ammunitionsfabrik beviljas EU stöd – möjliggör planerad investering

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten och ammunitionstillverkaren Nammo får EU-stöd för att öka ammunitionstillverkningen. Det innebär att fabriken i Karlskoga nu kommer att byggas ut och att staten går in och investerar drygt hälften av projektet.

Sverige är i stort behov av artilleriammunition. Dels för att kunna bidra med ammunition till Ukraina, dels för att snabbt kunna bygga upp de egna lagren.

Staten har tillsammans med företaget Nammo ansökt om delfinansiering från EU:s program för att öka ammunitionstillverkningen och idag kom beskedet att det beviljas.

– Vi välkomnar dagens besked att EU-kommissionen nu kommer vara med att finansiera delproduktionen utav artilleriammunition inom ramen för Nammo i Karlskoga, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT Nyheter.

Även Norge och Finland

Finansieringen gäller det program som rör fabriken i Karlskoga, men även program för utökad tillverkning på Nammos anläggningar i Norge och Finland får bidrag. Även där går respektive stat in och täcker en del av kostnaderna.

Enligt ett pressmeddelande från försvarsdepartementet är det motsvarande omkring 130 miljoner kronor som nu kommer från EU. Svenska staten kommer samtidigt att gå in med 159 miljoner kronor.

Björn Andersson, affärsutvecklingschef på Nammo, säger att finansiering utifrån är avgörande.

– Om man vill öka kapaciteten väldigt mycket, väldigt fort är det svårt att göra det med egna pengar.

Köpa större maskiner

Under de senaste två åren har Nammo fördubblat produktionen med egna investeringar.

– Totalt sett är det en väldigt stor ökning nu jämfört med 2022, säger Björn Andersson.

För svensk del innebär finansieringen att företaget kommer att kunna köpa in större och effektivare maskiner. Utmaningen blir att göra detta utan att stoppa produktionen mer än nödvändigt.

– Vi har inte råd med att något blir försenat. Skulle vi behöva stoppa fabriken mer får vi produktionsbortfall och det vill vi inte ha.

Produktionsökningen beräknas vara genomförd fullt ut om två år. Enligt avtalet mellan staten och Nammo kommer det då att finnas en garanterad kapacitet granater att köpa för svensk del, varje år.

En kvinna sitter och tittar på en röntgenbild av en granat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tillverkas en artillerigranat. SVT besökte fabriken i Karlskoga under hösten 2023. Foto: Michael Jansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.