granater och en mans ansikte, en splitbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka risker finns? Hör forskaren Martin Lundmark på Försvarshögskolan. Foto: SVT

Staten betalar utbyggnad av ammunitionsfabrik: Exceptionellt

Uppdaterad
Publicerad

”Exceptionellt”, så beskriver försvarsforskaren Martin Lundmark beskedet att svenska staten vill finansiera en utbyggnad av en ammunitionsfabrik i Karlskoga.

– Det har inte hänt i modern tid, säger han till SVT Nyheter.

I dagsläget är det uppemot sex års väntetid för att få leveranser av granater. Samtidigt vill svenska staten snabbt kunna köpa mer ammunition. Dels för att kunna bidra med ammunition till Ukraina, dels för att snabbt kunna bygga upp de egna lagren.

Ekvationen går inte ihop, säger Martin Lundmark, som forskar på frågor som rör försvarsindustrin. Det är mot bakgrund av detta som dagens besked från försvarsminister Pål Jonson (M) ska ses – alltså att regeringen vill se en tredubblad tillverkning av ammunition.

Kriget i Ukraina

Leveranser nästa år

Planen är att Sverige ska börja få leveranser redan under nästa år.

– Enligt det avtal vi skrivit så finns det sedan varje år en garanterad kapacitet granater för svensk del, säger Björn Andersson, affärsutvecklingschef på Nammo – företaget som äger fabriken i Karlskoga.

Men avtalet om utbyggnad hänger på att EU också beviljar medel. Förhoppningen är att EU ska stå för 45 procent av investeringskostnaden. Det görs samtidigt liknande ansökningar om bidrag till ökad kapacitet på Nammos fabriker i Norge och Finland.

– Man betalar en utbyggnad och då får man gå före i kön, säger Martin Lundmark.

Alla måste öka

Fabrikerna i de tre länderna är specialiserade och gör olika delar av granaten. För att en fabrik ska kunna öka kapaciteten behöver de övriga också göra det.

Ett besked från EU kommer tidigast i mars i år. Blir det inga EU-medel för samtliga länderna, gäller inte avtalet med svenska staten längre.

– Då är vi på ruta ett igen men jag hoppas att vi kan hitta en ny väg framåt, säger Björn Andersson.

I videon: Vad innebär det att fabriken är utländskt ägd och vilka är riskerna?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet