Thorleif Lavold har utvecklat en kosmetisk produkt som han anser kunna bli en världssuccé. Produkten ska vara verksam mot resistenta bakterier, vilket är ett växande globalt hälsoproblem. Han har patent i USA, men har inte fått produkten godkänd för lansering inom EU.
Lavold arbetar ihop med forskaren Roman Zubarev vid Karolinska institutet och de har båda träffat den kinesiske affärsmannen Kevin Liu och hans partner John Meewella.
Träffades i Stockholm
Den senaste gången de träffades var vid en middag, vid samma tillfälle som den omtalade konferensen på hotell Sheraton i januari, då frågan om frigivning av den svenske fängslade förläggaren Gui Minhai diskuterades med Minhais dotter Angela. Hon har berättat hur hon känt sig hotad och pressad under mötet.
Kritik från UD
Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt har fått kritik av UD för att ha bjudit in till mötet om Gui Minhai, utan att ha informerat dem som arbetat med fallet på utrikesdepartementet. Hon är nu föremål för en förundersökning, misstänkt för att ha agerat egenmäktigt vid förhandlingar med främmande makt.
Besökte Kina
Thorleif Lavold besökte Kina tillsammans med en svensk näringslivsdelegation i november 2018.
– Jag fick en chans att göra en pitch på ett av mina tre lifesciencebolag hos Kevin Lius företag MiniSV i Nanjing. Jag vill ha finansiering och de var mycket intresserade, säger Thorleif Lavold till SVT Nyheter.
– Det första jag såg i Lius flotta kontor var porträtt av Fredrik Reinfeldt och svenska rektorer från Karolinska och KTH, berättar han.
– De sa att Reinfeldt har ett avtal med Kevin Lius bolag och även med före detta rektorer från Karolinska och med en investmentfirma, hävdar Lavold.
Unga anställda
Han fick fina broschyrer och ett gott intryck av företaget sedan han fått träffa ett trettiotal anställda, alla unga och engelsktalande. Ett av rummen var döpt till ”Nyckelharpa”, något som Kevin Liu visat intresse för vid besöket i Sverige.
– De är båda välutbildade inom business och har goda kunskaper om den avancerade teknologi som jag sysslar med. De har samarbetsavtal med Karolinska och universiteten i Uppsala och i Finland, vars jurister säkert granskat företaget, säger Thorleif Lavold.
Inget samarbete
Men SVT Nyheters granskning visar att det inte finns något samarbete mellan Kevin Lius bolag och Karolinska institutet eller med Uppsala universitet. Att Kevin Liu är professor vid universitetet IPMI i Jakarta i Indonesien tillbakavisas av lärosätet.
Forskning om Alzheimer
Lavolds verksamhetsområde handlar om analys av proteiners funktion i människokroppen med hjälp av de senaste tekniska instrumenten. Det gäller forskning inom sjukdomar som alzheimer och cancer, där KI-professorn Roman Zubarev är ledande i världen, enligt Lavold.
– Jag tycker att det är bra med ett större kommersiellt samarbete mellan akademin och industrin. Det skapar jobb även åt forskarstudenter, säger Roman Zubarev till SVT Nyheter. Vid det möte han haft med Kevin Liu och John Meewella ringde inga varningsklockor.
– Vi var mycket smickrade av deras intresse för våra tekniska lösningar och de vill ha ett samarbete, ett joint venture. Vi har kämpat i Sverige men har inte kommit någon vart här, berättar Thorleif Lavold.
Efter en första förhandlingsrunda med Kevin Liu och John Meewela blev Thorleif Lavold och Roman Zubarev bjudna på middag på en känd Stockholmskrog. Den svenska ambassadören deltog inte i middagen.
– Vi hade ingen aning om samtalen om Gui Minhai, men jag tror att de ville bidra till hans frigivning. Kevin verkar ha goda politiska kontakter på hög nivå. Ambassadören ville säkert väl. Det blev en höna av en fjäder, anser Thorleif Lavold.
Inbjudna till Kina
Thorleif Lavold och forskaren Roman Zubarev är nu inbjudna till Kevin Liu och John Meewela i Kina för att diskutera en affärsuppgörelse.
– Jag tror inte att vi blir lurade. Vi vill lyssna på vad de har att säga. Vi vill alla göra något gott för mänskligheten, anser de.