Foto: Privat

Svensk-turkisk journalist gripen i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin, 59, greps i Barcelona under torsdagen. Uppgifterna är ännu knapphändiga, men Utrikesdepartementet bekräftar gripandet.

Yalcins sambo och vän menar att mannen gripits för att Turkiet anklagar honom för terrorbrott.

– Jag kan bekräfta att en svensk man i 60-årsåldern, hemmahörande i Götaland, har frihetsberövats i Spanien. Vi följer ärendet, i övrigt har jag inga kommentarer, sade Gunnar Vrang på Utrikesdepartementets presstjänst till SVT Nyheter på måndagen.

Enligt uppgifter till Kvällsposten står Yalcin anklagad för terrorbrott av Turkiet. Yalcin har turkiskt ursprung och såväl svenskt som turkiskt medborgarskap. Han kom enligt uppgift till Sverige för 30 år sedan och arbetar som redaktör för en socialistisk tidning, som är kritisk mot president Recep Tayyip Erdoğans regim.

Står på Turkiets röda lista

SVT Nyheter har pratat med Yalcins sambo och vän, som båda fanns på plats i Barcelona när mannen greps.

– Vi var ett gäng på semester i Barcelona. Hamza kom dit och spenderade några dagar med oss, och på torsdagen skulle han vidare till London. När han åkt till Barcelonas flygplats får vi ett sms från honom: ”Polisen har gripit mig, jag tror det är Interpol”. Vi tog kontakt med ambassaden och åkte till flygplatsen, men fick inte träffa honom.

Enligt svenskens sambo och vän ska det ha hållits rättegång mot Yalcin direkt, dagen efter gripandet.

– Vi väntade på ambassaden i flera timmar. När rättegången var slut informerades vi om att han står på Turkiets röda lista och därför gripits av Interpol. Turkiet menar att han skickat terrororder till vänner i Turkiet via internet och sms. På fredagskvällen fick vi ett kort telefonsamtal med honom. Han berättade att han förts till fängelse i handbojor av fyra poliser, som slagit honom väldigt illa.

”Lägger på luren”

Yalcins sambo och vän uppger att de inte pratat med mannen sedan i lördags.

– Han lämnade ett kort röstmeddelande i lördags, där han sade att han begärt att få papper och penna, men inte fått det. Två bekanta till oss fick höra att de kunde få träffa honom i fängelset, men när de kom dit nekades de, eftersom de inte angivit sina namn innan de kom. Vi har försökt ringa de spanska myndigheterna flera gånger, men de uppger bara att de inte pratar engelska. Ibland ber de oss att vänta, och så lägger de bara på luren, säger de.

”Erdogan visar ingen respekt”

Enligt yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN är det oroande att detta sker.

– Med bakgrund av det som har hänt det senaste året, att turkiska myndigheter har gripit över 40.000 människor varav väldigt många har haft lösa anklagelser eller ingen bevisning, så är det här väldigt oroväckande och väldigt respektlöst, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska PEN i Aktuellt.

– Erdogan visar ingen som helst respekt som helst gentemot EU när man griper EU:s medborgare, säger hon.

Stödgrupp bildad

Vänner och bekanta till mannen har bildat en stödgrupp, som i ett pressmeddelande uppmanar svenska myndigheter att agera mot gripandet.

”Det finns en allvarlig risk att han blir utlämnad till Turkiet. Turkiets rättsvidriga domar mot politiskt oppositionella samt de omfattande övergreppen mot fångar är kända och väl dokumenterade. Vi uppmanar Sveriges regering att agera mot Turkiets rättsövergrepp. Det är av yttersta vikt att svenska myndigheter skyndsamt agerar för att hans rättsskydd säkras”, står det i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.