Mirakelbebisen – första att födas ur en transplanterad livmoder. Foto: TT/The Lancet

Mirakelbebis född – ur donerad livmoder

Uppdaterad
Publicerad

En 36-årig svensk kvinna har fött barn efter att ha genomgått en livmodertransplantation. Det är första gången i världen det sker.

Kvinnan fick en livmoder från en nära vän till familjen förra året. Hennes lille son, Vincent, föddes för tidigt, men frisk, förra månaden. Han och mamman är hemma och mår bra.

Professor Mats Brännström, forskare vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger att pojken är ”fantastisk.”

Västnytts årskrönika 2014

– Det bästa är att se föräldrarnas glädje och hur glada barnet gjorde dem, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Det har varit en tuff resa. Men nu har vi det mest fantastiska barnet. Vår son är väldigt, väldigt söt och han skriker inte, han bara mumlar, säger Vincents pappa i en telefonintervju med AP.

61-årig donator

Mamman föddes utan livmoder, men har friska äggstockar. Tack vare att en vän till familjen, en 61-årig kvinna, som redan genomgått klimakteriet och fött barn, donerade sin livmoder kunde kvinnan få barn. Det är första gången i världen det sker.

– Mats sa till oss att det inte fanns några garantier, men min partner och jag kände att det var den perfekta idén. Kanske är vi sådana som gillar att ta risker, säger mamman, som önskar vara anonym, till AP.

Brännström säger att han är förvånad över att en så gammal livmoder kunde fungera. Att ta ut livmodern ur den 61-åriga kvinnan tog över tio timmar och att sy in den hos den blivande mamman tog fyra och en halv timme.

Kvinnan som födde barnet var tvungen att äta mediciner för att förhindra att kroppen skulle stöta bort livmodern.

Ett år efter att hon fått livmodern och när läkarna var övertygade om att livmodern fungerade väl, förde de in ett embryo som skapats av hennes ägg och hennes partners spermie.

Svår graviditet

Kvinnans graviditet var inte enkel och hon drabbades av havandeskapsförgiftning, men barnet föddes till slut med hjälp av kejsarsnitt, förra månaden. Vincent vägde 1.775 gram vid födseln.

– Så snart jag kände den perfekta lilla pojken på mitt bröst grät jag glädjetårar och kände en enorm lättnad, säger mamman till AP.

– Barnet skrek direkt efter födseln och har inte behövt någon annan vård än en normal klinisk observation vid neonatalavdelningen, både barnet och mamman mår bra och de är nu hemma, men vi följer dem genom fortsatta regelbundna kontroller, säger professor Mats Brännström.

De senaste två åren har Brännström och hans kollegor transplanterat in en ny livmoder på nio kvinnor. I sju av dem har embryo förts in, men endast två av kvinnorna är gravida.

Nyheten öppnar dörrarna för tusentals kvinnor som har fått operera bort sin livmoder på grund av livmoderhalscancer. Bara i Europa uppskattas 200.000 kvinnor vara livmodersinfertila.

– Den här ger hopp till dem, säger specialistläkaren Liza Johannesson som närvarade när kvinnan förlöstes med kejsarsnitt.

– Jag har alltid känt en djup sorg eftersom jag aldrig trodde att jag kunde bli mamma. Men nu har det omöjliga blivit verklighet, säger mamman till AP.

Detaljer i fallet kommer att publiceras i den medicinska tidskriften Lancet i morgon.

Fakta: Hundratusentals kvinnor livmodersinfertila

  • Livmodersinfertilitet är den enda formen av kvinnlig infertilitet som fram till nu saknat behandling.
  • Över 200.000 kvinnor i Europa uppskattas vara livmodersinfertila.
  • Forskningsprojektet i Göteborg, som finansieras via en privat stiftelse, är världens första systematiska och vetenskapligt baserade studie med syfte att hitta en behandlingsmetod mot livmodersinfertilitet.
  • Flera forskare runt om i världen har inväntat resultaten av Göteborgsstudien för att kunna genomföra egna liknande projekt.

Källa: Göteborgs universitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet