Fartyg som brinner efter Huthiattacker på bilden till vänster. På fotot till höger syns Tobias Billström (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Billström (M) om varför regeringen vill skicka svensk personal till Röda havet. Foto: Reuters & SVT/Per Sjöberg

Svensk militär ska skickas till Röda havet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att skicka militär personal till en insats i Röda havet.

Det handlar om inledningsvis om fyra stabsofficerare. Försvarsministern utesluter inte att det även kan bli tal om en väpnad styrka.

Regeringen har tidigare meddelat att man vill delta i både en EU-insats och en USA-ledd insats i Röda havet för att skydda den civila sjöfarten från attacker.

Nu kommer beskedet att regeringen skickar militär personal till EU-insatsen, som går under namnet Aspides, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TT.

– Det här är viktigt. EU har agerat snabbt för att i olika former skydda sjöfart i Röda havet, och det är viktigt för ett land som Sverige som är exportberoende med säkra sjöfartsleder.

Defensiv insats

Det handlar om fyra stabsofficerare som kan ingå i olika ledningsfunktioner, tre placerade på det operativa högkvarteret i Grekland och en på ett örlogsfartyg i Röda havet. Antalet kan skalas upp till tio stycken.

Tyskland och Belgien bidrar med varsin fregatt. Operationen är en så kallad defensiv insats och omfattar områden som Persiska viken, Röda havet, Hormuzsundet och Adenviken.

Den ska samarbeta med den USA-ledda insatsen, som går under namnet Prosperity Guardian, och även ett internationellt samarbete kallat Combined Maritime Forces.

Dialog med oppositionen

Försvarsministern utesluter nu direkt deltagande i USA-insatsen.

– Det är inte aktuellt, utan vi fokuserar på EU-insatsen. Och vi överväger också en väpnad styrka inom ramen för EU-insatsen Aspides. I så fall kommer det att handla om en väpnad styrka, inte örlogsfartyg eller större plattformar.

Beslutet om att skicka stabsofficerare kan regeringen fatta på egen hand. Om det hade varit tal om en väpnad styrka så hade man behövt riksdagens stöd.

Socialdemokraterna har tidigare varit skeptiska till en militär insats och pekat på risken att de olika operationerna i Röda havet blandas samman och att Sverige dras in i ett storkrig. Nu stödjer man regeringens beslut med ett tydligt villkor om att inte ingå i någon av USA:s insatser i området.

I sammanhanget finns också en tredje operation där USA och Storbritannien bombar mål i Jemen tillhörande Huthirebellerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.