Ingredienserna till årets dessert hämtas från norra till södra Sverige. I Mockträsk utanför Boden har 50 kilo lingon plockats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingredienserna till årets dessert hämtas från norra till södra Sverige. I Mockträsk utanför Boden har 50 kilo lingon plockats. Foto: Dan Lepp

Svensk-norsk matfest på nobelmenyn: ”Nästan som citronjuice!”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelmiddagen är en av världens mest mediebevakade och prestigefyllda middagar. För första gången får kocken Jacob Holmström ansvar för att laga för- och varmrätt till årets bankett. Annie Hesselstad är tillbaka för att göra årets dessert.

Här är kvällens meny:

En tallrik med gula skivor på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förrätten på Nobelfesten här Foto: SVT

Förrätten:

Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.

 – Det här är nästan som en svensk citronjuice, säger Jacob Holmström

Serveras med ett glas: Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, Frankrike. Druvor : 68% Chardonnay, 32% Pinot Noir.

En tallrik med tre olika bitar på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varmrätten på Nobelfesten här Foto: SVT

Varmrätten:

Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor. 

Till varmrätten serveras 2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, Frankrike. Druva: Pinot Noir  

En tallrik med något geleartat och något brunt i mitten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se desserten på Nobelfesten här Foto: SVT

Desserten: 

Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche. 

Desserten serveras tillsammans med 2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike. Druvor: Sémillon 50% and Muscadelle 50% 

Kvällens vegetariska och alkoholfria

Förrätt

Alg och saltbakad gulbeta med kräm på alger från västkusten. Serveras algkaviar och krondillsolja.

Varmrätt

Kål ”farci” på Gotlandslinser, trumpetsvamp och Svensk tryffel Stekt kroppkaka fylld med grillad palsternacka. Inkokt kålrabbi med örter och blommor. Sås: Grillad kålsky

Kvällens alkoholfria dryck:

Förrätt:

2023 Sencha Cultured Tea Non Alcoholic. Ett bubblande grönt te med inslag av vinbär och torkade örter.

Varmrätt:

Maglehem n:o 4 Alkoholfri, Sverige. Äppelmust med smak av röda äpplen.

Dessert:

Sav Glöd Alkoholfri, Sverige. Består av björksav och kryddor. Smak av kardemumma, kryddnejlika, kanel, ingefära, pomerans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelfesten 2023

Mer i ämnet