Dubbelmordet i danska Herlev i juni förra året filmades av ett vittne. När registreringsnumrets rapporterades in sökte dansk polis i ett omfattande vägkamerasystem för att genom bilens registreringsnummer kartlägga hur flyktbilen rört sig i Danmark.
Det hjälpte polisen också att identifiera en andra bil, en Fiat Punto, som de misstänkta använt. Inom några dagar var den huvudmisstänkte gripen, i Århus, och närmaste veckorna greps resterande fyra medåtalade i Stockholm. Två av dem var 17 år när morden skedde.
Olika brott
Tekniken med kamerorna finns på danska polisbilar och 48 stationära kameror längs danska vägar. Det infördes trots kritik mot att personuppgifter samlades in.
Kamerorna har automatisk avläsning av registreringsnummer och används enligt den danska polisen för att bekämpa allt från terrorbrott och gängkriminalitet till narkotikasmuggling och trafikbrott.
Det användes även för att spåra den bil två svenskar använde när de sprängde en bomb utanför Skattemyndigheten i Köpenhamn i augusti förra året, bara veckor efter dubbelmordet. Två händelser som ledde till att Danmark införde gränskontroller mot Sverige.
”Kommer att hjälpa oss”
Här i Sverige finns också automatiska avläsare, så kallade ANPR-kameror, vars förkortning står för automatic number plate recognition. Kamerorna finns i dagsläget på 200 polisbilar.
Men Pia Glenvik, projektledare för polisens nationella kameraprojekt, vill gärna se ett system liknande det i Danmark som gör att polisen är uppkopplad mot vägkamerorna.
– Det kommer att föra oss framåt i våra brottsutredningar om vi får det i Sverige, säger hon.
Som exempel lyfter hon att systemet hade kunnat vara till hjälp i fallet med mordet på den 12-åriga flickan i Botkyrka för drygt två veckor sedan. Med kamerasystemet hade polisen snabbt kunnat ta reda på hur den vita flyktbil som användes rörde sig efter attentatet.
– Hur har den här bilen rört sig i det här området? Har den varit där tidigare eller efter? Då kan de söka efter, kanske, en vit bil.