• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ruth Öberg, Angelo Demeter, Fredrik Åkerman och Leo Wezelius från KTH-startupen Volta Greentech har fått in tre miljoner i sin första investeringsrunda för sin idé att minska kornas klimatpåverkan. Foto: Oskar Idin

Startup från KTH vill göra kött och mjölk mer klimatvänligt

Uppdaterad
Publicerad

En ny svensk startup vill göra kött och mjölk mer klimatvänligt med hjälp av alger. Det KTH-baserade företaget försöker ta fram ett kosttillskott baserat på röda alger, som tycks minska kornas metanutsläpp rejält.

– Vi vill bygga en sjögräsfabrik i Sverige, säger Fredrik Åkerman, en av grundarna till Volta Greentech, en KTH-baserad startup som just tagit in tre miljoner i sin första investeringsrunda för sin idé att minska kornas klimatpåverkan med hjälp av ett kosttillskott gjort på rött sjögräs.

Idén fick Fredrik Åkerman när han var utbytesstudent på UC Davis-universitetet i Kalifornien och hörde talas om forskningen som bedrivs där om sjögräsets påverkan på kornas matsmältning.

Klimat

Rapande kor

Mjölk- och köttindustrins betydande klimatpåverkan beror till stor del på de enorma mängder av växthusgasen metan som rapande kor släpper ut i atmosfären. Men om korna får en viss typ av röda alger i kosten tycks utsläppen av metan minska kraftigt, enligt ny forskning.

Sjögräset växer naturligt i bland annat Australien, Sydostasien och i Medelhavet, men har aldrig producerats storskaligt tidigare. 

– Vi vill försöka producera större mängder på land i Sverige, säger Fredrik Åkerman.

Flera utmaningar att lösa

Det KTH-baserade företaget har tagit fram ett kosttillskott till kor gjort på rött sjögräs. Foto: Oskar Idin

I höst inleder företaget samarbete med bönder och några mejerier för att ta fram mjölk och kött som orsakat lägre metanutsläpp och alltså är mer klimatvänligt. Men de har flera utmaningar att lösa längs vägen, innan ett kosttillskott kan lanseras på marknaden.

Dels måste algernas påverkan på kornas matsmältning på längre sikt studeras, enligt Rebecca Danielsson, Sveriges lantbruksuniversitet, som forskar om metanutsläpp från kor. Risken finns att korna vänjer sig vid algerna och att metanproduktionen går upp igen.

Kan vara cancerframkallande i stora mängder

Även sjögräsets verksamma substans bromoform, som kan vara cancerframkallande i stora mängder, behöver studeras noga så att det inte påverkar köttet eller mjölken, säger Rebecca Danielsson som hoppas kunna samarbeta med Volta Greentech i en studie om algernas effekt på metanutsläpp framöver.

Mjölk och kött kan bli dyrare

Dessutom måste bönder vilja betala för fodertillskottet, och konsumenterna för dyrare kött och mjölk, säger Fredrik Åkerman.

– Bönder är ju väldigt prispressade. Det finns flera olika ekonomiska incitament för bönderna att vilja minska sina utsläpp, och vi håller på att ta fram affärsmodeller för det. Och vi vet också att konsumenter är villiga att betala mer för klimatvänliga produkter.

”Enklast om folk slutar äta kött”

– Den enklaste lösningen hade förstås varit att folk slutar äta kött och dricka mjölk, men en sådan beteendeförändring kommer ta betydligt längre tid än vad vi har på oss för att hejda klimatförändringarna. Därför måste vi hitta lösningar som minskar utsläppen från de 1,5 miljarder kor som finns i världen redan nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet