I slutet av april gick Folkhälsomyndigheten ut med särskilda råd till gravida. Kvinnor som väntar barn bör inte utsätta sig för risken att bli smittade, samt vara extra försiktiga under den sista graviditetsmånaden.
– I de här speciella omständigheterna, i en pandemi, vet vi väldigt lite om effekterna viruset som cirkulerar, säger Lina Bergman.
Hon leder en nationell forskargrupp tillsammans med ordförande Verena Sengpiel, båda förlossningsläkare och forskare vid avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin.
En majoritet av Sveriges förlossningskliniker deltar i studien som bland annat ska undersöka gravida kvinnors hälsa, graviditetens och fostrets utveckling och barnets hälsa det första levnadsåret.
Mindre studier pekar på risker
På projektets hemsida skriver de att nyare data ”skulle kunna tala för att covid-19 ger en möjlig ökad risk för tillväxthämning hos barnet, för tidig förlossning och ökad risk för kejsarsnitt.”
– Vi har inte några tydliga data som tyder på att gravida skulle vara en stark riskgrupp men det finns mindre studier - som förstås har kommit ut snabbt och kan motbevisas - som har tytt på att det till exempel kan finnas risk för att barnet har fötts för tidigt, och att kvinnan kan bli sjukare än en kvinna i samma ålder som inte är gravid.
Lina Bergman betonar att de studier som än så länge gjorts på covid-19 är väldigt små och att resultaten kan ha olika förklaringar.
Även friska gravida ingår
I den svenska studien ska både gravida med bekräftad covid-19 och gravida utan symptom studeras, för att fånga upp eventuell asymptomatisk smitta. Det innebär att en stor andel av landets gravida kan ingå i studien.
Forskargruppen kommer att ha extra koll på personer med andra riskfaktorer.
– Så som viruset har betett sig i den allmänna populationen finns vissa riskfaktorer som fetma, diabetes, ålder. Vi är extra intresserade av att se hur kvinnor som har en annan riskfaktor klarar av en sådan här infektion.
I ett första skede ska 1200 förlossningar analyseras. Hur omfattande studien blir på sikt beror på coronapandemins utveckling.