Försvarsmakten presenterade i förra veckan en analys som kom fram till att de planerade vindkraftsparkerna längs stora delar av Östersjön skulle försvåra möjligheten att försvara Sverige. Bland annat handlar det om att det skulle bli svårare att bedriva signalspaning.
Det är detta underlag regeringen utgått från när den på måndagen meddelade att 13 av 14 havsbaserade vindkraftsparker får avslag.
Lina Kinning säger att hon har stor respekt för att man sätter försvarsförmåga främst, men att beskedet ändå är förvånande.
– Vi har ett svårt säkerhetspolitiskt läge. Däremot vet vi att man hittar tekniska lösningar och processuella lösningar i andra länder på motsvarande problem. Det byggs även vindkraft i andra länder kring Östersjön, så vi är väl lite förvånade att man så kategoriskt säger nej till alla projekt i Östersjön utan att diskutera det vidare med vare sig projektörerna eller vi som bransch, säger hon.
Hade kunnat generera Sveriges årsförbrukning
De 13 projekt som fått avslag hade motsvarat ungefär 30 gigawatt installerad effekt och skulle kunna generera uppemot 140 terawattimmar el, vilket motsvarar Sveriges elförbrukning i dag, säger Lina Kinning.
– Det här är tillkommande elproduktion som behövs för klimatomställningen och elektrifiering i framförallt industrin.
Svenskt Näringsliv hoppas på tydligare besked framöver
För näringslivet innebär vindkraftsbeskedet att efterlängtad el som behövs för att klara omställningen nu går om intet, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.
– En uppenbar konsekvens är att det har plöjts ner mycket pengar i projektering i de här projekten som inte blir av, säger han.
– Sedan är det svårt att argumentera mot den säkerhetspolitiska bedömningen som Försvarsmakten har gjort.
Av de totalt 24 ansökningar som låg på regeringens bord om byggen av havsbaserade vindkraftsparker återstår nu besked angående tio av dem.
I december ska även en utredning lägga fram förslag på en helt ny modell för att få fart på vindkraften till havs.
Jan-Olof Jacke hoppas framöver på mer tydliga besked i frågan.
– Man måste peka ut var man kan bygga den havsbaserade vindkraften så man inte slösar tid, pengar och energi på att satsa på projekt som sedan aldrig blir av.