På måndagen fattade regeringen beslut om 14 vindkraftsparker. Bara en får klartecken, medan 13 planerade parker inte kommer att få tillstånd att byggas.
Parkerna i Östersjön, som var tänkta att placeras utanför Åland i norr längs med hela östkusten ned till Öresund, får nu avslag.
– Regeringen anser att det skulle leda till oacceptabla konsekvenser för Sveriges försvar att bygga de aktuella projekten i Östersjöområdet, säger försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Problem vid robotanfall
Enligt Pål Jonson har vindkraften en negativ påverkan på en rad av försvarets förmågor.
Det handlar bland annat om sensorer och radar, där vindkraften gör det svårare att bedriva signalspaning. Det skulle även försvåra upptäckten av ubåtar och eventuella anfall från luften i händelse av krig, menar försvarsministern.
– Både ballistiska robotar, och även kryssningsrobotar, är ett stort problem är man har havsbaserad vindkraft, säger Pål Jonson, som pekar ut Kaliningrad och Ryssland som potentiella hot.
I andra Natoländer expanderar samtidigt vindkraften och i bland annat Polen planeras nya parker i Östersjön. Att Sverige nu går en annan väg har enligt Pål Jonsson delvis att göra med vilka olika förmågor ett land har.
– Har man en stark signalspaningsförmåga och ett radarsystem som är viktigt, vi använder till exempel Patriot-systemet, skulle det få negativa konsekvenser om det vore havsbaserad vindkraft i vägen för sensorerna, säger Jonson.
Klartecken för ny park
Måndagens besked kommer sedan Försvarsmakten förra veckan presenterade sin analys som kom fram till att de planerade vindkraftsparkerna längs stora delar av Östersjön skulle försvåra möjligheten att försvara Sverige.
– Dagens besked är ett tufft besked att ge, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
– Det är samtidigt ett givet besked att ge med bakgrund av det säkerhetspolitiska läget och att vi tar försvaret av Sverige på allra största allvar, säger hon.
Sedan tidigare har regeringen gett klartecken för två havsbaserade vindkraftsparker, Kattegatt Syd och Galene på västkusten. Nu får även västkustparken Poseidon utanför Stenungsund tillstånd att byggas.
Poseidon rör sig om maximalt 81 vindkraftverk som kan bidra med 5,5 terawattimmar per år.
VINDKRAFTSPARKER I ÖSTERSJÖN SOM PÅVERKAS
Aurora
370 verk
24 TWh/år
Erik Segersäll
225 verk
19,5 TWh/år
Neptunus
207 verk
13-15 TWh/år
Dyning
166 verk
10 TWh/år
Skidbladner
147 verk
11,7 TWh/år
Cirrus
133 verk
10 TWh/år
Triton
129 verk
7,5 TWh/år
Baltic Offshore Beta
127 verk
10,5 TWh/år
Skåne havsvindpark
125 verk
7 TWh/år
Södra Victoria
100 verk
6-8 TWh/år
Arkona
70 verk
5,5 TWh/år
Pleione
70 verk
5 TWh/år
Kriegers flak (projektet har tillstånd, men är pausat tills vidare)
35-50 verk
2,7 TWh/år
Vindkraftsparkerna ovan är alla planerade i de havsområden som pekas ut i rapporten från Försvarsdepartementet: Norra Östersjön, Södra Kvarken, Mellersta Östersjön, Sydöstra Östersjön, Södra Östersjön och Sydvästra Östersjön
Källa: SVT / Klimat- och näringslivsdepartementet