Bildens vänstra sektion visar en person i uniform med olika medaljer och insignier, och den högra sektionen visar en grupp vindkraftverk som står i havet under en grå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte något vi kan acceptera med dagens hotbild” – hör generallöjtnanten om riskerna med vindkraftsparker i Östersjön. Foto: Michael Jansson & Julia Nikhinson/AP/TT

Försvarsmakten vill stoppa planerad vindkraft i Östersjön

Publicerad

Längs Sveriges kust planeras tusentals vindkraftverk. Men flera av projekten finns i delar av Östersjön där Försvarsmakten anser att vindkraften kommer att störa möjligheten att försvara Sverige.

– Det är ett väldigt allvarligt problem. Det kommer att reducera vår möjlighet att möta hotet och varna befolkningen, säger Carl-Johan Edström, generallöjtnant och chef för försvarsstaben.

Ute till havs vill flera bolag bygga stora parker av vindkraftverk längs Sveriges kust. Men om de placeras i fel område riskerar de att skymma sikten för Försvarsmaktens övervakningssystem.

– Det största problemet med vindkraftverk är att de påverkar våra sensorer på ett väldigt negativt sätt, säger Carl-Johan Edström, generallöjtnant och chef för försvarsstaben.

Fördröjer upptäckten av robotar

Enligt Försvarsmaktens analys kan en park med vindkraftverk göra att det tar en minut längre att upptäcka om till exempel en kryssningsrobot har avfyrats mot Sverige.

Orsaken är att vindkraftverkens torn och roterande blad avger omfattande radarekon och andra störningar. Eftersom även undervattenssenorer påverkas minskar också möjligheten att upptäcka en fientlig ubåt.

– Det är inget vi kan acceptera med dagens hotbild och det ansvar vi har mot Sverige som nation, säger Carl-Johan Edström.

I en rapport från Försvarsdepartementet, som SVT tagit del av, framgår att det ”saknas förutsättningar att etablera vindkraft” i stora delar av Östersjön.

Bedömningen är gjord utifrån underlag från Försvarsmakten och gäller hela havsområdet mellan Åland i norr (Norra Östersjön) och Öresund i söder (Sydvästra Östersjön).

– När det gäller just Östersjöområdet ser vi stora svårigheter med att ha en samexistens mellan stora vindkraftsparker och en bibehållen militär förmåga för att försvara Sverige, säger Carl-Johan Edström.

Berör stora vindkraftsparker i Östersjön

I området finns planer på flera stora vindkraftsparker, som tillsammans skulle kunna ge ett betydande tillskott till den svenska elförsörjningen, vilket har pekats ut som avgörande för klimatomställningen.

– Vi är också beroende av en hållbar energiförsörjning för vår verksamhet. Vi vill komma in tidigare i processen för att kunna definiera var det går bra att bygga, säger Carl-Johan Edström.

Det är regeringen som fattar beslut om en vindkraftspark till havs får tillstånd eller inte.

– Vi kommer behöva göra en samlad bedömning av detta. Vi väger naturligtvis in det Försvarsmakten säger, men jag vill inte föregripa den bedömning som vi kommer att behöva göra, det får vi återkomma om, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

VINDKRAFTSPARKER I ÖSTERSJÖN SOM KAN PÅVERKAS

Aurora

370 verk

24 TWh/år

Erik Segersäll

225 verk

19,5 TWh/år

Neptunus

207 verk

13-15 TWh/år

Dyning

166 verk

10 TWh/år

Skidbladner

147 verk

11,7 TWh/år

Cirrus

133 verk

10 TWh/år

Triton

129 verk

7,5 TWh/år

Baltic Offshore Beta

127 verk

10,5 TWh/år

Skåne havsvindpark

125 verk

7 TWh/år

Södra Victoria

100 verk

6-8 TWh/år

Arkona

70 verk

5,5 TWh/år

Pleione

70 verk

5 TWh/år

Kriegers flak (projektet har tillstånd, men är pausat tills vidare)

35-50 verk

2,7 TWh/år

Vindkraftsparkerna ovan är alla planerade i de havsområden som pekas ut i rapporten från Försvarsdepartementet: Norra Östersjön, Södra Kvarken, Mellersta Östersjön, Sydöstra Östersjön, Södra Östersjön och Sydvästra Östersjön

Källa: SVT / Klimat- och näringslivsdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.