Svenska blir huvudspråk i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli får Sverige en ny språklag som bland annat innebär att svenska blir huvudspråk i Sverige.

Regeringens förslag om en språklag lämnades till riksdagen 12 mars och har nu godkänts av riksdagen.

Lagen innebär att svenska är samhällets gemensamma språk, som alla bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

– Det är mycket välkommet att Sverige äntligen får en språklag, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

– Det är en viktig språkpolitisk signal som markerar att i Sverige är vårt gemensamma språk svenska. Det svenska språket är en av de minsta gemensamma nämnarna för oss som bor i Sverige. Ett gemensamt språk är en avgörande förutsättning för en demokrati värd namnet. Att svenskan nu blir lagstadgat huvudspråk i Sverige är därför både praktiskt och symboliskt viktigt, säger hon.

Minoritetsspråk

Sedan tidigare har Sveriges minoritetsspråk finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska haft särskilt skydd av lagen och det får de även fortsättningsvis.

Enligt den nya lagen har det allmänna ha ett särskilt ansvar såväl för att svenskan används och utvecklas som för att skydda och främja minoritetsspråken, liksom det svenska teckenspråket.

I december 2005 beslöt riksdagen att svenskan skulle vara Sveriges huvudspråk, men däremot inte officiellt majoritetsspråk i Sverige. Omröstningen var mycket jämn och efteråt kritiserades beslutet av bland andra Svenska akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl.

– Det är lite löjligt att man har fem minoritetsspråk men inget lagstadgat majoritetsspråk, sade han.

Maria Holmin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.