Sheikh Khaled Tafesh har varit en del av programmet de senaste tre resorna, något som läraren nu ångrar. Foto: SVT/Privat

Svenska elever träffade ledare från Hamas: ”Jädrigt dumt”

Uppdaterad
Publicerad

Skolelevernas resa till Jerusalem innehöll möten med israeliska och palestinska ungdomar – men också en frågestund med en lokal Hamasledare.

– Så här i efterhand kan vi konstatera att det var jädrigt dumt, säger en av de ansvariga lärarna.

Sedan 2015 har Sannerudsskolan i värmländska Kil arrangerat resor genom det kommunalt finansierade Toleransprojektet.

Högstadieeleverna har bland annat besökt koncentrationsläger och förintelsemonument i Polen.

Därutöver har de ansvariga lärarna arrangerat fortbildningsresor för lite äldre elever. De har i huvudsak finansierats av stipendier och deltagarna har främst varit ungdomar i gymnasieåldern.

Välkänd Hamasledare

En sådan resa gick i juni i år till Jerusalem och Västbanken där eleverna bland annat träffade förintelseöverlevare men också Sheikh Khaled Tafesh, lokal ledare för terrororganisationen Hamas.

– Vi fick en förfrågan om vi ville att han skulle besöka oss och vi tyckte att det lät intressant, säger läraren Jens Tollskog.

Sheikh Khaled Tafesh beskrivs som en välkänd Hamasledare i området runt Betlehem på Västbanken. Han står på amerikanska finansdepartementets sanktionslista (OFAC-listan) och har offentligt hyllat Usama bin Ladin som en hjälte.

Sheikh Khaled Tafesh till höger i bild under en resa 2019. Foto: Privat

Jens Tollskog berättar att eleverna förberett sig inför mötet och informerats om att mannen representerade en terrororganisation.

– De ställde också kritiska frågor som de hade förberett. Han blev rätt bra grillad.

Verständig kritisk

Att Hamasledaren involverats i skolprojektet möter nu kritik från judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.

– Det är så klart jätteviktigt att man träffar personer av olika åsikter och utmanar sina uppfattningar, men någonstans måste man ju dra gränsen.

Att det är relativt unga personer som deltar är särskilt allvarligt, menar Verständig.

– I den åldern har man kanske inte förmågan att sätta saker i sin kontext och ställa folk till ansvar. Det kan också riskera att legitimera Hamas.

Läraren Jens Tollskog säger till SVT att Sheikh Khaled Tafesh varit del av programmet på de tre senaste resorna, men att man den här gången fått kritik från partners på den israeliska sidan.

– Vi borde inte ha träffat sheiken och i ljuset av de senaste händelserna framstår den insikten som obehagligt självklar, säger han.

RÄTTELSE: I en bildtext i en tidigare version av artikeln fanns ett citat hämtat från elevernas blogg om resan. Citatet beskrev intrycken från en hel dag, och inte enbart mötet med Sheikh Khaled Tafesh. Det gav därför en felaktig bild av hur ungdomarna upplevde just det mötet.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är Hamas och vad vill de? Hör terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: SVT/Mahmud Hams / AFP/ TT

Toleransprojektet

Toleransprojektet är en insats för att möta ungdomar som det finns en social oro kring. Projektet har bedrivits sedan 1999 och kom till efter mordet på John Hron 1995. Sedan 2015 har det haft sin bas på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Modellen används på skolor runt om i Sverige. Bland annat i Kil där ungdomar och lärare från Sannerudskolan har genomfört resor till förintelsens minnesplatser sedan 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.