Det är ovanligt fullt i landets fängelser, enligt siffror från Kriminalvården. Foto: Jessica Gow/TT

Svenska fängelser nästan fulla – våld mot personal ökar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt trängre i svenska fängelser. Vilket i sin tur lett till att allt mer våld rapporteras och att dubbelt så många vapen beslagtas innanför murarna. Våldet sker både mellan intagna och är riktat mot personalen.

Det är ovanligt fullt i svenska fängelser just nu. För fyra år sedan var 85 procent av platserna upptagna. Nu ligger beläggningen runt 95 procent.

– Våldet ökar inte linjärt med beläggningen. Det ökar exponentiellt. Är det fullbelagt är det alltså betydligt stökigare än om vi har 75 procents beläggning, säger Fredrik Wilhelmsson, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Förra året rapporterades 327 fall av våld mellan intagna och 91 fall av våld mot personal. Det är en ökning med 39 respektive 65 procent på två år.

Olika förklaringar

Hög beläggning är en förklaring. En annan, enligt enhetschefen på säkerhetsavdelningen, är att myndigheten har blivit bättre på att rapportera.

Kriminalvårdaren Leif Kyldals magkänsla är däremot att det verkligen har blivit mer våldsamt med platsbristen.

– Vi har mindre möjlighet att flytta på intagna som inte bör vara där de är så att säga. Det kan vara att de har ett våldsamt beteende, det kan vara att de inte hör ihop med andra intagna. Det i sig kan skapa våldsproblem, säger kriminalvårdaren Leif Kyldal.

Sammanlagt har antalet beslagtagna vapen och tillhyggen mer än fördubblats på fyra år. Enligt enhetschefen på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning gör det våldsammare klimatet att fler känner behov av att beväpna sig.

Vapen tillverkas på plats

Vapen smugglas sällan in utan tillverkas istället ofta inne på anstalterna. Det kan till exempel vara vässade tandborstar, fönsterskrapor, eller vassa plastbitar som brutits loss från en matbricka.

– Jag upplever också att de intagna har närmare till våld nu än för några år sedan. De har större våldskapital som det så fint heter, säger kriminalvårdaren Leif Kyldal.

När det var akut platsbrist i svenska fängelser vid millennieskiftet nåddes kulmen 2004. Då skedde ett antal rymningar, fritagningar och gisslansituationer. För att föregå att det upprepas begärde kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg tidigare i år mer resurser för att öppna 800 nya fängelseplatser.

Ännu har inga pengar kommit.

Någon risk att myndigheten försummar sitt uppdrag, vill däremot inte säkerhetschefen kännas vid.

– Jag tycker inte att det ska finnas en sådan risk. Vi ska klara vårt uppdrag, säger Fredrik Wilhelmsson, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.