Svenska Freds ordförande Agnes Hellström Foto: Svenska Freds

Svenska Freds: Svensk vapenförsäljning kommer att öka

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tappar mark på världens vapenmarknad uppger fredsforskningsinsitutet Sipri. Men organisationen Svenska Freds anser att svensk vapenexport sannolikt kommer att fortsätta öka, trots skärpta regler för export av krigsmateriel.

Åren vid millennieskiftet (1999-2003) var Sverige den sjunde största vapenexportören i världen – om man ser till Sveriges andel av världsmarknaden. 

Och den senaste femårsperioden (2014 till 2018) är Sverige på femtonde plats, enligt nya siffror från fredsforskningsinsitutet Sipri på måndagen.

Organisationen Svenska Freds menar att svensk vapenförsäljning har tredubblats sedan 2000-talets början. De jämför försäljningen enskilda år – inte marknadsandelar och leveranser över längre tidsperioder.

– Sipris statistik hänger ihop med att den totala vapenhandeln har ökat. Därför har Sveriges andel av marknaden minskat, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström till SVT Nyheter.

”Globalt öga”

En av Saabs stora inkomster väntas bli försäljningen till Förenade Arabemiraten av det nya radarövervakning- och stridsledningsflygplanet Global Eye.

Stridsflygplanet Jas Gripen ska exporteras till Brasilien. Det är två stora beställningar som inte är levererade ännu. Därför tror Hellström att svensk vapenexport fortsätter att öka.

– 2017 exporterades krigsmateriel till ett värde av 11,3 miljarder kronor. Kommande leveranser av bland annat Jas Gripen till Brasilien och Global Eye till Förenade Arabemiraten talar för en fortsatt ökning, menar Agnes Hellström.

Brasilien köper Jas Gripen-plan och som ett led i det är två brasilianska piloter i Sverige och tränar på Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs 2015. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/

Skärpt kontroll

Samtidigt hoppas Svenska Freds att försäljningen minskade förra året.

I februari 2018 beslutade riksdagen om skärpt exportkontroll av krigsmateriel. En demokratiparagraf började gälla i april 2018. Den innebär ökat krav på demokrati och mänskliga rättigheter i länderna som köper vapen av Sverige.

I decennier har människorättsorganisationer kritiserat bland annat Förenade Arabemiraten för brott mot mänskliga rättigheter. Landet saknar politiska partier och allmänna val.

Inom kort väntas den statliga myndigheten ISP (Inspektionen för strategiska produkter) offentliggöra summan av den svenska vapenexporten 2018.

– Sedan hoppas vi att det nya skärpta regelverket ska få effekt på den svenska vapenexporten och stoppa exporten till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter. Om det nya regelverket haft effekt ser vi först när ISP presenterar exportstatistiken för 2018, menar Agnes Hellström

Saudiska säkerhetsstyrkor övar i Mecka i Saudi Arabien 2016. Foto: AP/Mosa'ab Elshamy

Två miljarder per flygplan

De flesta är överens om att Saabs kontrakt på radarövervakning- och stridsledningsflygplanet Global Eye till Förenade Arabemiraten är värt två miljarder kronor per flygplan – minst. Men Svenska Freds anser att leveransen bör stoppas eftersom exportkontrollen skärpts sedan kontraktet blev klart och flygplanen är inte levererade ännu.

– Det är ett faktum att stridsledningssystemet Global Eye ska levereras till Förenade Arabemiraten som krigar i Jemen. I och med att leveransen inte har verkställts finns ännu möjlighet att stoppa den affären, anser Agnes Hellström.

Sveriges position som vapensäljare i världen

  • 2014-2018: nr 15
  • 2009-2013: nr 12
  • 2004-2008: nr 12
  • 1999-2003: nr   7
  • 1994-1998: nr 12
  • 1989-1993: nr 13

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.