Svenska Freds ordförande om det tuffa klimatet för pacifister: ”Kallas för Putins nyttiga idioter”

Uppdaterad
Publicerad

Det är tufft att arbeta för fred just nu. Det säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström, som bland annat har kallats Putinkramare och landsförrädare.

Tonläget i den svenska debatten har hårdnat rejält sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. På sociala medier poserar partiledarna i militära sammanhang och på Twitter regerar MÖP:arna (militärt överintresserade personer).

Så hur är det egentligen att vara pacifist i dag? Vi ställde frågan till Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

Politikbyrån

– Sedan Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina så har debatten varit oerhört hård. Och vi som fredsrörelse har ju varit väldigt hårt ansatta. Vi har kallats allt från naiva till Putinkramare till landsförrädare, säger hon i SVT:s Politikbyrån.

”Röster för fred ansätts väldigt hårt”

Agnes Hellström är inte förvånad över utvecklingen.

– Det är faktiskt fascinerande hur provocerande det är att förespråka fredliga lösningar, nedrustning och icke-våld. Det har varit så i århundraden, att när det blir en så militariserad debatt så är det röster för fred som ansätts väldigt hårt, säger hon och tillägger:

– Det borde ju vara tvärtom, för vi har ju alltid stått upp för freden och för de fredliga lösningarna. Men det hänger väldigt tätt samman med att det blir en svartvit bild och militära lösningar som propageras. Då blir det så här.

”Väldigt mycket ilska”

Agnes Hellström anser att det borde vara självklart för de politiker som beslutat att skicka vapen att också stoppa import av rysk gas och olja.

Det finns inga snabba eller enkla lösningar just nu och länder som står upp för avspänning, dialog och fredlig konflikthantering är oerhört viktiga. Sverige har historiskt kunnat verka för medling och diplomati, ett utrymme som bland annat minskade i och med beslutet att skicka vapen till Ukraina.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det är väldigt mycket ilska som bland annat handlar om att det är vårt fel att det är krig. Vi har bland annat en rad ledarskribenter som vill strypa våra statsanslag och som tycker att vi jobbar för fel sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet