Svenska kvinnan var fånge i IS-lägret – nu har hon rymt till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En svensk IS-kvinna har lyckats lämna det beryktade Al-Hol-lägret i Syrien och befinner sig nu i Göteborgsregionen, enligt uppgifter till SVT.

Kvinnan från Västsverige är i 30-årsåldern och reste till Syrien 2013.

Sju år senare är hon alltså hemma igen, ensam. Både man och barn är döda. Enligt uppgifter till SVT har hon lyckats komma ut med hjälp av människosmugglare. Hon fördes till Turkiet, där turkiska myndigheter sedan satte henne på ett flyg till Sverige. Kvinnan är inte gripen eller häktad men utreds nu för krigssbrott. Efter den nya terrorlagstiftningen finns det större möjligheter för polisen att utreda återvändare.

Priset för frihet: Upp till en miljon kronor

I flyktinglägret Al-Hol i nordöstra Syrien finns det runt 70 000 flyktingar. Den stora gruppen är civila, men mitt i finns ett inhägnat område med beväpnade vakter där IS-kvinnorna hålls som fångar.

Och det läcker ut IS-fångar från Al-Hol, berättar oberoende källor för SVT. Flera smugglarligor förekommer i området. SVT har talat med anhöriga som berättar att det kan kosta mellan 100 000 till en miljon svenska kronor att få en kvinna utsmugglad. Ju dyrare desto säkrare smugglarfärd.

11 000 fångar från hela världen

SVT har tidigare berättat att en grupp på 20-30 IS-kvinnor smugglats ut från Al-Hol. Bland dem fyra svenska kvinnor och deras barn. Samtliga kom att gripas av syriska armén och sattes i det ökända Adrafängelset utanför Damaskus.

Kurderna själva berättar att de senaste månaderna har IS-kvinnor från Holland, Frankrike, Finland, Schweiz och Sverige smugglats ut från Al-Hol. Det har även varit upplopp i fängelserna där IS-männen hålls, och några män lyckades komma ut.

I dag håller kurderna i nordöstra Syrien 11 000 IS-fångar från hela världen. 2 000 män som sitter i fängelser och cirka 9 000 kvinnor som hålls instängda i flyktingläger. En del har suttit fängslade i över tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.