• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Johan Dahnberg, kulturarvssamordnare på Hallands länsmuseer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns exempel där brudens föräldrar inte ens är med vid vigseln”, säger historikern Johan Dahnberg som berättar om tre bröllopstraditioner genom historien i klippet. Foto: Carl Malmborg/SVT

Svenska kyrkan: Inget nej till brudöverlämning

Uppdaterad
Publicerad

Brudöverlämning i samband med giftermål Svenska kyrkan kommer inte att förbjudas.

Det har ett enigt utskott på kyrkomötet kommit fram till, rapporterar Dagen.

Enigheten i utskottet är så stor att även Socialdemokraterna, inklusive kyrkohedern som motionerade om att stoppa brudöverlämningen, skrivit under.

Det förslag som kommer att läggas fram till kyrkomötet handlar i stället om att ta fram ett fördjupande material om kyrka och vigsel för att öka kunskapen bland präster och brudpar.

Sara Waldenfors som är kyrkoherde i Nylöse pastorat skrev motionen. Hon är nöjd med vad utskottet kommit fram till.

– Jag tycker att det är den demokratiska processen som är så härlig här, att vi tillsammans har jobbat fram det här och landat i något gemensamt, säger hon till Dagen.

Kritiken: Patriarkal tradition

Kritiken mot brudöverlämning, där brudens pappa leder dottern till altaret och lämnar över henne till brudgummen, har varit att det är en patriarkal tradition som rimmar illa med Svenska kyrkans jämställdhetsarbete.

Andra tycker att det är upp till brudparet själva hur de vill utforma sin vigsel och att det är en fin tradition.

Den svenska traditionen är att brudparet tillsammans går längs altargången för att visa bådas frivillighet. Det sägs ofta att brudöverlämning är en anglosaxisk företeelse som kommit hit via filmer, men i äldre svensk litteratur finns flera exempel på brudöverlämning.

Väckt debatt

Ämnet har väckt debatt i omgångar, kanske främst vid kronprinsessan Victorias bröllop med prins Daniel 2010. Hon ville att hennes far skulle lämna över henne – något den dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd avrådde från. Flera präster inom Svenska kyrkan höjde också sina röster mot brudöverlämningen.

Kung Carl Gustaf ledde sin äldsta dotter uppför altargången och tre år senare även sin yngsta, prinsessan Madeleine. 2015 ledde prinsessan Sofias pappa henne till brudgummen prins Carl Philip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.