Niklas Granholm är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsintitut, FOI, och kunnig på militär aktivitet i Östersjön. Enligt honom är det lite för mycket som stämmer i tid och rum för att det skulle kunna vara en slump.
– Det kan nog vara så att marinen har någon form av underrättelsebild i bakgrunden, säger han till SVT Nyheter.
Marinen har via sin presstalesperson bekräftat för DN att uppgifterna stämmer, att fartyg varit på plats i området och genomfört sjöövervakning. Men kan inte berätta vad syftet varit, med hänvisning till skärpt sekretess.
Kan vara normalt
Kartläggningen av fartygets rörelser visar att dess positionssändare, så kallad AIS, av och till slagits av i området (se faktaruta).
Anders Larsson är kommendörkapten och före detta marin underrättelsechef. Han säger att det är normalt för militära fartyg att slå av och på sin AIS.
– När man inte behöver ha den på så är den oftast släckt, säger han till SVT Nyheter.
Han konstaterar att marinens fartygsrörelser i området kan vara helt normala.
– Det är svårt att dra slutsatser av enskilda fartygsrörelser. Marinens fartyg seglar ofta där och havsövervakning sker dygnet runt, året om.
Hög sekretess
Enligt den tyska tidningen Spiegel ska den amerikanska underrättelsetjänsten CIA under sommaren varnat Tyskland för möjliga attacker på gasledningarna.
Om den svenska marinen möjligen skulle haft uppgifter om förestående attacker på gasledningarna kommer det enligt Anders Larsson knappast bli känt.
– Internationellt utbyte av underrättelser har alltid hög sekretess och kommer aldrig, och ska aldrig, kommenteras, säger han.
Fartygssignaler
DN har kartlagt marinens fartygssignaler på den kommersiella tjänsten Marine Traffic.
Torsdag 22 september kl 13:03 var marinens fartyg på plats vid området där tre läckor på Nord Stream 1 senare ska konstateras. Därefter släcks transpondern, den automatiska sändare som visar position.
Fredag 23 september kl 11:03 slås transpondern på och fartyget befinner sig då strax väster om området för de tre gasläckorna.
På kvällen kl 23:56 skickas på nytt positionsdata. Då är marinens fartyg på plats där läckan på Nord Stream 2 senare ska uppstå. Fartyget rör sig senare tillbaka till det första området.
Lördag 24 september kl 12:13 slutar positionsdata att sändas. Då är fartyget på plats vid Nord Stream 1 igen, platsen där läckorna senare uppstår.
Måndag 26 september upptäcks flera läckor på Nord Stream 1 och 2.
Källa: DN