För ett år sedan sa det kurdiska självstyret i norra Syrien att kvinnorna i fånglägren som man kunde finna bevis mot skulle ställas inför rätta på plats.
– Vi sa att vi var beredda att samarbeta med andra länder gällande detta. Men hittills har vi inga avtal med andra länder, säger Khaled Ali, domare i det kurdiska självstyret i norra Syrien, till SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren som befinner sig på plats.
De tre svenska kvinnor med barn, som nu utvisats på livstid, sänds tillbaka till Sverige eftersom man inte har funnit tillräckliga bevis för att åtala dem. Det kurdiska självstyret har dessutom ont om resurser.
I juni tog det kurdiska självstyret, som länge velat att Sverige ska ta hem de svenska IS-fångarna, beslutet att kvinnorna ska utvisas och utredas av det svenska rättsväsendet.
”Utgör ett säkerhetshot”
Strax innan klockan 17 på måndagskvällen landade de tre IS-kvinnorna och sex av deras barn på Arlanda.
– Det här är kvinnor som utgör ett säkerhetshot. Det här är svenska medborgare som har begått fruktansvärda brott mot mitt folk, säger Sverigerepresentanten Shiyar Ali.
Han säger också att utvisningen handlar om att hjälpa barnen, som också är offer i detta, men att det även handlar om att säkra en rättvis rättsprocess.
– De är inga vanliga svenssons som åkt på semester och gått vilse. Det är radikaliserade personer som har begått brott. Jag hoppas att Sverige åtminstone undersöker möjligheterna att ställa dem inför rätta.
Tjugotal svenska barn kvar i fångläger
Under måndagskvällen bekräftade polisen att två av kvinnorna är anhållna av åklagare och den tredje hämtad till förhör. Om det är i rollen som misstänkt, målsägande eller vittne vill polisen inte svara på. Enligt uppgift till SVT är en av de två anhållna kvinnorna misstänkt för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.
Ett tiotal svenska kvinnor och uppåt ett tjugotal barn är fortfarande kvar i IS-fångläger. Shiyar Ali kan ännu inte svara på vad som kommer att hända med dem.
– Vårt rättssystem får ta hand om de bitarna och när det är klart så får vi se, säger Ali.
I klippet ovan kan du höra mer från domaren Khaled Ali i norra Syrien och SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.