Myggsjukdomar ska jagas

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland bär myggen på flera sjukdomar.

Nu uppmanas allmänheten i Sverige att hjälpa till i riksomfattande myggjakt för att kolla vårt myggbestånd.

Det finns troligen mellan 40 och 45 myggarter i Sverige men ingen vet säkert.

Inte sedan slutet av sjuttiotalet har det räknats mygg i någon större omfattning i Sverige och resultatet var inte vidare tillförlitligt.

– Intresset för att jaga mygg var ganska lågt. Och därför är vårt studiematerial fläckvis insamlat framförallt i närheten av gamla professorsbostäder, säger Anders Lindström forskare vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Vill hindra sjukdomsspridning

I år hoppas man på ett bättre resultat. Förhoppningen är att privatpersoner med gasoldrivna myggfällor som fångar mygg med hjälp av koldioxid ska anmäla sig till projektet för att hjälpa till.

Och förutom att det kan vara roligt att få veta vilka slags myggor som gör utomhusmiddagen till en plåga finns det ett betydligt allvarligare bakomliggande syfte.

– Olika myggor kan sprida olika sjukdomar och därför vill vi veta vilka slags myggor som finns och hur spridda de är, säger Anders Lindström.

– På kontinenten sprids myggor och sjukdomar allt längre norrut men med mer kunskap ökar våra chanser att förebygga sjukdomsutbrott i Sverige.

Sprids fort

I dag finns det några få sjukdomar i Sverige som tularemi (harpest) och Ockelbosjukan som kan spridas till människor från mygg men de riskerar att bli fler på sikt. I Tyskland är man numera drabbade av sjukdomar som West Nile Fever, Rift Valley Fever och usutuvirus. Och det kan gå fort för en myggburen sjukdom att sprida sig över stora områden.

– 1999 konstaterade man West Nile Fever i New York och bara fem år senare var i princip hela Nordamerika utom Arktis drabbat, säger Anders Lindström.

Myggor från hela landet

Den som äger en myggfälla och vill delta i undersökningen kan vända sig till SVA för mer information. Och denna gång önskar Anders Lindström att inte bara pensionerade entomologer hör av sig.

– För ett bra resultat behöver vi samla in myggor på minst 50 platser. Det behöver inte alls vara från områden där det finns extra mycket mygg utan det viktiga är att vi får en så bra spridning över landet som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.