Svenska myndigheter återupplivar planer för totalförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner är skyldiga att planera för att viktiga verksamheter ska kunna fungera vid höjd beredskap. Men det är bara drygt 65 av landets 290 kommuner som har valt att krigsplacera personal.

– Vi håller på att väcka upp totalförsvaret igen, säger Jessica Appelgren, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Rysslands invasion av Ukraina har satt ljuset på Sveriges totalförsvar. Här har alla, kvinnor och män, mellan 16 och 70 år totalförsvarsplikt.

– Norge har ett liknande könsneutralt pliktsystem. De övriga nordiska länderna har inte det även om jag vet att Finland diskuterar att ändra på det. Därmed är det nog inte orimligt att säga att den svenska totalförsvarsplikten är ganska unik, säger Jessica Appelgren.

Den svenska totalförsvarsplikten består av tre delar. De som har gjort värnplikt har en placering i försvarsmaktens krigsorganisation. Den plikten är aktiverad idag.

Tidigare utbildades det även i civilplikt, så som ammunitionsröjare och brandmän, för att kunna säkerställa kompetens. Den ligger just nu vilande.

Beslut om höjd beredskap

Den tredje plikten är allmän tjänsteplikt som kan aktiveras om regeringen fattar beslut om höjd beredskap. Den som arbetar på en myndighet, kommun eller annan viktig organisation och blivit krigsplacerad har då en plikt att utföra den uppgift man fått. Grundregeln för övriga medborgare är att fortsätta gå till sitt jobb eller till sina studier. Skulle det vara brist på personal inom en viss verksamhet kan exempelvis Arbetsförmedlingen få uppdrag att peka ut att vissa individer ska arbeta i den verksamheten istället.

– Men det kommer aldrig bli aktuellt för någon att delta i en väpnad strid utan att man genomgått en grundutbildning med värnplikt i förväg, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Tro på evig fred

Under det sena 1900-talet och en bit in på 2000-talet levde vi i tron på den eviga freden. Vi gjorde oss av med mycket av beredskapslagren och började nedmontera totalförsvaret, menar Jessica Appelgren, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Sen förändrades det säkerhetspolitiska läget i Europa, bland annat genom att Ryssland annekterade Krim, och regeringen bestämde att planeringen för totalförsvaret måste återupptas, säger hon.

”Mycket hos privata aktörer”

Sveriges kommuner är skyldiga att planera för att viktiga verksamheter ska kunna fungera vid höjd beredskap. Trots det så har bara drygt 65 av landets 290 kommuner valt att krigsplacera sin personal till Plikt-och prövningsverket.

– Vi håller ju på att väcka upp totalförsvaret igen och nu gör vi det med vissa nya förutsättningar. Förut var det exempelvis staten som drev mycket av vår samhällsviktiga verksamhet. Idag finns den i mångt och mycket hos privata aktörer och då kompliceras återuppbyggnaden av att det inte är en aktör att förhålla sig till utan flera, säger Jessica Appelgren.

Kommuner som krigsplacerat sin personal enligt Plikt- och prövningsverket

Listan inkluderar kommuner och räddningstjänster som bedrivs av kommunen. I de fall som räddningstjänsten drivs av en gemensam nämnd är det värdekommunen som räknas.

Totalt rör det sig om cirka 33 000 personer.

Arboga kommun

Arvidsjaurs kommun

Bodens kommun

Borgholms kommun

Borås Stad

Båstads kommun

Degerfors kommun

Eksjö kommun

Eskilstunas kommun

Fagersta kommun

Falköpings kommun

Finspång kommun

Flens kommun

Gislaveds kommun

Göteborgs stad

Habo kommun

Hallsbergs kommun

Hallstahammars kommun

Haparanda kommun

Heby Kommun

Herrljunga kommun

Hylte kommun

Höganäs kommun

Höör kommun

Jönköping kommun

Kalix kommun

Kiruna kommun

Knivsta kommun

Kristianstads kommun

Kungsörs kommun

Köpings kommun

Laholms kommun

Landskrona stad

Lidköping

Markaryds kommun

Mjölby kommun

Mora kommun

Motala kommun

Munkedals kommun

Norbergs kommun

Nordanstigs kommun

Nordmalings kommun

Norrtälje kommun

Oxelösund kommun

Simrishamn kommun

Skurups kommun

Smedjebackens kommun

Sotenäs kommun

Stockholms stad

Strängnäs kommun

Strömstads kommun

Surahammars kommun

Svalöv kommun

Svedala Kommun

Sävsjö kommun

Tomelilla kommun

Torsby kommun

Torsås kommun

Trelleborgs kommun

Trosa kommun

Ulricehamns kommun

Umeå kommun

Uppsala kommun

Vellinge kommun

Vilhelmina kommun

Vännäs kommun

Värnamo kommun

Västerviks kommun

Västerås stad

Åstorp kommun

Älmhult kommun

Ödeshögs kommun

Örnsköldsviks kommun

Övertorneå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.