Den senaste Pisa-undersökningen från december 2019 var ett glädjebesked för den svenska skolan. Resultaten visade att svenska elever presterade bättre än OECD-genomsnittet i såväl matematik som naturvetenskap och läsförståelse.
I en kommentar till SVT Nyheter sade utbildningsminister Anna Ekström (S) att de förbättrade resultaten skett trots att den svenska skolan tagit emot rekordmånga nyanlända elever och samtidigt brottats med större elevkullar samt lärarbrist.
– Det här är ett styrkebesked, svensk skola står stark, sade utbildningsministern då.
Men styrkebeskedet kan bygga på friserade siffror. En granskning av Expressen visar bland annat att ett stort antal utrikesfödda elever felaktigt har sorterats bort ur Pisa-urvalet, vilket bryter mot OECD:s officiella regler.
”Är oerhört allvarligt”
Enligt regelverket ska elever som har studerat svenska i ett år eller mer skriva provet. Endast de elever som fått undervisning i svenska i mindre än ett år får undantas.
Expressen har tillsammans med Magnus Henrekson, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, sammanställt och analyserat statistik från Skolverket, Migrationsverket och SCB. Genomgången visar att de svenska Pisa-resultaten troligtvis skulle ha sett sämre ut om utrikesfödda elever inte felaktigt sorterats bort.
– Det här är oerhört allvarligt, särskilt som Pisa-resultaten i praktiken kommit att användas som ett mått både på hur den svenska skolan står sig i jämförelse med andra länder och hur den utvecklas över tid, säger Magnus Henrekson till tidningen.
Skolverket står fast
Skolverket har tidigare misstänkt att Sverige har exkluderat för många utrikesfödda elever från att delta i Pisa.
I december, några dagar efter att Pisa-resultatet presenterats, publicerade myndigheten ett förtydligande på sin hemsida där de pekade på att det fanns för få utrikesfödda elever i urvalet.
När Skolverket konfronteras med Expressens egna beräkningar – som visar på en större bortgallring än den Skolverket kommit fram till – vidhåller myndigheten att deras beräkningar är mer korrekta.
– Jag vidhåller att vi måste vara ödmjuka inför den här situationen. Därmed så tycker vi att vi har använt den bästa metoden som vi anser vara den mest rättvisa, säger Skolverkets statistiker Anders Auer.
”Vi följer regelverket”
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger till TT att han under morgonen haft ett internt chefsmöte för att stämma av uppgifterna i Expressen. Enligt honom har inget framkommit som får myndigheten att revidera sina tidigare slutsatser och han känner sig trygg med att Skolverket gjort rätt.
-Det är naturligtvis tråkigt att myndighetens kompetens och ansvarstagande ifrågasätts. Men jag förstår att Expressens artikel väcker frågor. Jag hoppas att vi kan svara så att vi lugnar politiker och skolväsendet, genom att säga att vi följer regelverket och att OECD godkänt de svenska resultaten. Och de metoder vi har arbetat med denna gång är de vi jobbat med tidigare, säger Peter Fredriksson till TT.