Två små barn i gula bodyer sitter på en mjuk matta, leker med träleksaker. Fokus ligger på deras fötter och ben som vilar mot varandra. I bakgrunden syns en oskarp, ljus miljö med dekorationer som skapar en lugn atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om processen och komplikationerna med tvillingsurrogat i videon. Foto: SVT

Svenskar skaffar tvillingar via surrogat – trots risker

Publicerad

Trots ökade risker skaffar svenskar tvillingar genom surrogat utomlands. Via svenska surrogatagenturer erbjuds möjligheten att maximera chanserna till tvillingar genom en metod som övergavs i Sverige för över 20 år sedan.

När SVT:s Dokument inifrån gick igenom cirka 600 fall med svenska barn som fötts av surrogatmammor var det ovanligt många tvillingar. SVT Nyheter har även granskat IVF-intyg och avtal där det framgår att mer än ett embryo satts in, även då det sen inte blivit några tvillingar.

Nej i Sverige 2003

För över 20 år sedan införde Socialstyrelsen riktlinjer om att endast ett embryo ska sättas in i samband med provrörsbefruktningar, IVF.

– Anledningen är framför allt ökad risk för havandeskapsförgiftning och högt blodsocker under graviditet. Men allra främst för att barnen ska födas för tidigt, vilket är stora risker för de här barnen, säger Anna Karin Lind som är medicinsk chef på fertilitetsföretaget Livio.

Men i flera länder, bland annat Georgien, sätts flera embryon in i samband med surrogat.

Klinik beskrives som ”världsledande på tvillingar”
SVT kontaktar de svenska surrogatagenturerna för att ta reda på om man kan försöka få tvillingar via dem, men får inga klara besked. 

När vi i stället utger oss för att vara en kvinna som önskar just tvillingar visar det sig att det är möjligt via samtliga agenturer.

Robert Katic, delägare på Surrogacy Sweden, rekommenderar Chachavakliniken i Georgien, samtidigt som han säger att det ”finns en liten förhöjd risk för mamman och fostret.”

– Då är det ju en av våra kliniker som är världsledande på tvillingar som ni bara måste ta, för där är det nästan 30-40 procent som får tvillingar. Det är dubbelt så mycket som någonstans vi känner till i hela världen. Vi ser ju av paren hur många som fått tvillingar som återför två eller tre embryon och det sticker ut väldigt mycket, säger Robert Katic.

Även surrogatagenturen Tammuz bekräftar att tvillingar är möjligt, medan Nordic Surrogacy meddelar att de avråder från insättningar av två embryon, men följer de olika ländernas bestämmelser.

Surrogatprocess i Georgien

Keti Godisirizte är medicinskt ansvarig på kliniken i Georgien som lyfts fram av Surrogacy Sweden. Hon säger till SVT att de avråder från tvillinggraviditeter men att det ändå finns par som efterfrågar insättning av flera embryon samtidigt. Enligt henne handlar det dels om att öka chanserna till graviditet men också om att minska kostnaderna.

En surrogatprocess i Georgien kostar mellan 500 000 och 700 000 svenska kronor, medan det på Chachavakliniken endast tillkommer en kostnad på cirka 50 000 kronor vid tvillingar. 

Faktaruta

I Sverige är surrogatarrangemang inte tillåtna inom hälso- och sjukvården. Därför gäller olika regler för hur föräldraskapet ska fastställas, beroende på omständigheterna.

Som biologisk pappa kan man vända sig till tingsrätten för fastställande av faderskap, men det kan även ske i kommunens socialnämnd. I vissa fall kan fastställelser som redan är gjorda i andra länder gälla även i Sverige. För den biologiska pappans partner gäller dock för det mesta att tingsrätten behöver besluta om adoption.

SVT Nyheter har gått igenom surrogatfall där föräldraskap avgjorts av tingsrätt under en ettårsperiod. Alltså domar som rör adoption och föräldraskap/faderskap.

Via domstolshandlingarna har 50 fall hittats under perioden. Vi har sedan gått igenom IVF-intyg, läkarintyg och surrogatavtal för att hitta exempel där insättning av flera embryon gjorts samtidigt.

Kartläggningen visar att av de 50 fallen framgår att:

  • Det i sju fall fötts tvillingar (av samma surrogatmamma).
  • I åtminstone 14 fall uttryckligen står att flera embryon sattes in samtidigt vid så kallad embryotransfer. Majoriteten av dem har gjorts i Georgien.
  • I många av de resterande fallen framgår inte om flera embryon satts in samtidigt. Och i vissa av dem förekommer motstridiga uppgifter.

Övriga källor: Skatteverket och MFOF (Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.