• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bolån står för en stor del av svenskarnas skulder. Foto: Janerik Henriksson/TT/Jessica Gow/TT

Svenskar tredje mest skuldsatta inom EU

Uppdaterad
Publicerad

Trots en viss nedgång under 2022 är den svenska skuldkvoten fortsatt hög. Endast Luxemburg och Danmark har högre belåning per invånare, enligt en sammanställning av statistikmyndigheten SCB.

– Under 2022, i samband med att antalet bostadsaffärer stannade av och priserna föll, sjönk skuldkvoten i Sverige, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Den största delen av svenskars skulder består av bolån. Under åren har dessa stigit i takt med bostadspriserna. Den höga skuldsättningen gör bland annat svenska hushåll sårbara vid ränteuppgångar likt de vi sett det senaste året, menar Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

– Svenska hushåll är benägna att välja rörlig ränta i större utsträckning, säger Johannes Holmberg.

2022 låg svenska hushållsskulder i genomsnitt på 469 000 kronor per invånare, enligt SCB:s siffor. Detta innebär en nedåtgående vändning efter flera decennier av stigande skuldsättning.

Internationell variation

Sveriges invånare är i dag de tredje mest skuldsatta inom EU. Luxemburg toppar listan följt av Danmark. Hur belåningsgraden ser ut i respektive land beror inte sällan på den nationella bostadsmarknaden, den demografiska sammansättningen samt kultur och tradition kring bostadsköp.

– Hur många som bor urbant och andelen som äger sitt boende påverkar hur många som har lån och storleken på dessa. I Sverige och Danmark har en större andel av befolkningen bolån än i exempelvis Tyskland och Italien. I många länder i framförallt Syd- och Östeuropa finns samtidigt en tradition där man finansierar boendet på annat sätt än genom lån, säger Johannes Holmberg.

Tolv tittarfrågor om privatekonomi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.