Sugrör, bestick, muggar och plastlock. Det är några exempel på engångsartiklar av plast, ofta billiga och sällan sparade för framtiden. Enligt stiftelsen ”Håll Sverige rent” är återvinningsgraden låg, i Sverige återvinns 45 procent av plastförpackningarna.
”Hamnar inte på rätt ställe när vi slänger det”
Två av tre svenskar är positiva till att engångsartiklar av plast förbjuds, enligt en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Där vill man att engångsartiklarna på sikt ska bort.
– Vi tycker ju att plasten ska minska, helst fasas ut, när det gäller engångsartiklar som till exempel plastbestick, sugrör, plastlock och sådant som vi bara använder en gång och sedan slänger. Det hamnar ju inte på rätt ställen när vi slänger det, utan ofta hamnar det i naturen och i slutändan hamnar det ute i havet. Vi vet att det är väldigt mycket plast i haven nu, säger Inger Näslund som är havsexpert på Världsnaturfonden.
Vad ska man använda istället då?
– Man kan använda flergångsmaterial som man har med sig, eller att man faktiskt tar det lugnt och sitter och fikar när man ska fika och inte springer med en mugg. Man kan också ha med sig sin egen mugg och be att få den påfylld om man måste ha med sig kaffet.
Fler förslag på väg
Regeringen oroas också av plasten. I juni gav man Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur man kan minska plastens påverkan på miljön. Uppdraget innefattar att se över problem orsakade av ökande mängder plastavfall och mikroplast som hamnar i sjöar och hav.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har också fått i uppdrag att föreslå åtgärder, exempelvis förbud, för att minska de negativa miljöeffekterna av nedskräpning av plastavfall.
SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN
Fråga:
Skulle du ställa dig positiv eller negativ till ett svenskt förbud mot försäljning av engångsartiklar i plast (som plastglas plastbestick etc.)?
Mycket negativ 5 procent
Ganska negativ 16 procent
Ganska positiv 38 procent
Mycket positiv 29 procent
Tveksam, vet ej 12 procent
Totalt 100 procent
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av SIFO på uppdrag av WWF under perioden 09 sep – 14 sep 2017. Totalt antal svarande var 1011 personer svenskar i åldrarna 18-79 år, svarsfrekvensen var 43 procent.
Källa: Världsnaturfonden