Från den 1 juni ska företagare informera om plastpåsens miljöpåverkan. Kanske genom tryck på påsen? Foto: SVT Sara Sundstedt/Jörgen Söderström

Plastpåsen har hamnat i skamvrån

Uppdaterad
Publicerad

I Bangladesh förbjöds de redan 2002. I Rwanda kan du hamna i fängelse om du smugglar dem. Nej, det handlar inte om knark – utan plastpåsar.

Det har blivit tuffare tider för plastpåsen. Den som varit så enkel, så lätt och smidig att bära hem sina grejer i hamnar allt mer i skamvrån.

90 procent av alla plastpåsar används bara en gång. Och bara en till tre procent återvinns, enligt Earth Policy Institute.

Plast och miljö

Nästan 700 använder vi i genomsnitt per person och år. De bränns, hamnar på soptippen, i naturen och i havet där de kan leva kvar i hundratals år i form av små, små partiklar som letar sig in i näringskedjan.

Världen har börjat vakna

Orten Modbury i Storbritannien var först. 2007 totalförbjöds alla plastpåsar där. Städer, länder har följt efter.

I Kina förbjöds plastpåsar inför OS 2008. Samma år i Rwanda. Om tullen kollar dina väskor när du reser in och har plastpåsar med dig tas de i beslag. Smugglare kan till och med hamna i fängelse.  

Många andra länder har regler om de tunna prasselpåsarna. I Bangladesh förbjöds de redan 2002 för att de hamnade i brunnar och avlopp och täppte till dem vilket orsakade stora översvämningar.

Men hur är det i Sydafrika, Indien eller USA? Och vad gäller i EU? Här hemma?

Kolla klippet ovan där SVT:s reportrar världen över berätta om hur det ligger till med plastpåsen i deras länder.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet