Det har blivit tuffare tider för plastpåsen. Den som varit så enkel, så lätt och smidig att bära hem sina grejer i hamnar allt mer i skamvrån.
90 procent av alla plastpåsar används bara en gång. Och bara en till tre procent återvinns, enligt Earth Policy Institute.
Nästan 700 använder vi i genomsnitt per person och år. De bränns, hamnar på soptippen, i naturen och i havet där de kan leva kvar i hundratals år i form av små, små partiklar som letar sig in i näringskedjan.
Världen har börjat vakna
Orten Modbury i Storbritannien var först. 2007 totalförbjöds alla plastpåsar där. Städer, länder har följt efter.
I Kina förbjöds plastpåsar inför OS 2008. Samma år i Rwanda. Om tullen kollar dina väskor när du reser in och har plastpåsar med dig tas de i beslag. Smugglare kan till och med hamna i fängelse.
Många andra länder har regler om de tunna prasselpåsarna. I Bangladesh förbjöds de redan 2002 för att de hamnade i brunnar och avlopp och täppte till dem vilket orsakade stora översvämningar.
Men hur är det i Sydafrika, Indien eller USA? Och vad gäller i EU? Här hemma?
Kolla klippet ovan där SVT:s reportrar världen över berätta om hur det ligger till med plastpåsen i deras länder.
Om Friktion
Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.