Foto: TT

Svenskt motstånd mot EU-militär

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill ha mer militärt samarbete i EU. Men han får mothugg hos svenska EU-parlamentariker.

När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i dag höll sitt linjetal inför Europaparlamentet var budskap att EU ska ha mer militärt samarbete och att EU ska skaffa en egen militärstab för att leda militära insatser.

– Vi kan inte längre förlita oss på enskilda medlemsländers styrka. Vi måste tillsammans se till att vi skyddar våra intressen, sade Juncker i Strasbourg i dag.

– Vi måste ha ett europeiskt militärhögkvarter och vi behöver börja jobba mot en gemensam militär styrka, säger kommissionsordföranden som också vill se en starkare europeisk försvarsindustri. Vi föreslår skapandet av en europeisk försvarsfond för att aktivt stödja forskning och utveckling på det här området, sade Juncker vidare.

Britterna var emot

Storbritannien har tidigare motsatt sig detta eftersom det skulle bli en dubblering och konkurrens med Nato. Nu vill både Tyskland och Frankrike ta chansen när britterna lämnar och utöka EU:s militära samarbete, skriver SVT:s Rolf Fredriksson i en kommentar till Junckers tal.

Sveriges regering har tidigare varit avvaktande och frågan är hur Sverige ska se på ett EU med mer militärt samarbete.

Vill inte ha militär union

Klart står i alla fall av de svenska ledamöterna i Europaparlamentet inte vill ha något miltärt samarbete inom unionen.

En av de skeptiska är socialdemokraten Marita Ulvskog.

– Det tycker jag inte alls om. Även om vi från svensk sida inte deltar i någonting som har med den typ av EU-aktivitet att göra så tycker jag inte att EU ska vara en militär union.

– Sedan kan man förstå att det finns försvarsintressen och militära intressen i till exempel östra delarna av Europa och det finns en diskussion definitivt i EU-parlamentet om detta, men det är ingenting som vi från svensk sida tänker blanda oss i.

Inte en institution till

Även Gunnar Hökmark, ledamot för Moderaterna, ogillar Junckers tankar.

– Det är också lite av den här tron att en ny institution löser problemen. Det stora problemet vi har är att vi behöver en mer samordnad militär förmåga när det gäller insatser, som i Mali, men också att vi använder mer resurser på försvar i Europa. Och vi löser inte det genom att upprätta ett nytt högkvarter någonstans, säger Hökmark.

”Ljuv musik” eller ”oroväckande”

Bodil Valero (MP) kallar planerna ”oroväckande” medan Cecilia Wikström (L) går mot strömmen och talar om ”ljuv musik”.

– Så talar en sann federalist – och det tycker jag givetvis om. Inget land kan i nuläget på egen hand försvara sig själv, säger Wikström, som rent allmänt är nöjd med Junckers linjetal.

– Juncker är som alltid ideologisk, klar, tydlig och står upp för det som han tror på: nämligen ett enat Europa trots de hot och de svårigheter som vi befinner oss i. Han är en tydlig ideolog och det är precis vad Europa behöver just nu, säger Wikström i Strasbourg.

Läs Rolf Fredriksson kommentar här!

Juncker om flyktingkrisen: Solidaritet kan inte tvingas fram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.