Statsminister Fredrik Reinfeldt säger nej inför det kommande EU-toppmötet som börjar på torsdag.
Den pågående finansiella krisen i Europa har fördjupats och även spanska räntor har nu närmat sig ohållbara nivåer. På torsdag och fredag ska EU:s stats- regeringschefer diskutera möjliga lösningar för att dämpa det allt hårdare marknadstrycket mot flera länder i södra Europa. Och de tyngsta makthavarna i EU föreslog i tisdags mer makt till Bryssel för att rädda euron.
Ökat inflytande
Förslagen går ut på att öka Bryssels inflytande över euroländernas budgetar och skärpa kraven på samordning. Rapporten vill också se en europeisk bankinspektion, en gemensam insättargaranti och att EU-kommissionen fyller funktionen som euroländernas finansdepartement.
Men statsminister Fredrik Reinfeldt var bestämt avvisande till förslaget när han presenterade de svenska ståndpunkterna i EU-nämnden.
-Jag ser inga förutsättningar för svenskt vidkommande att ställa sig bakom förslaget. Det behövs mer analys, sade Reinfeldt till EU-nämnden.
-Förslagen är bara försök att gå runt de verkliga problemen, sade statsministern och underströk istället att de enskilda länderna behöver förbättra sin konkurrenskraft.
-Det är i första hand länderna själva som har ansvar för sådana reformer, sade Reinfeldt.
S: Otillfredsställande
Socialdemokraterna är, liksom statsministern, kritiska mot att så långtgående förslag lagts fram så nära inpå toppmötet.
-Det är djupt otillfredsställande att se att de presenteras bara något dygn före toppmötet, sade Marie Granlund (S), vice ordförande i EU-nämnden.
Hon delade också statsministerns uppfattning om att merparten av de förslag som lagts fram inte råder bot på de verkliga och grundläggande problemen. Hon framhöll också att det är oklart i vilken omfattning förslagen som nu lagts fram omfattar bara euroländerna eller alla de 27 EU-länderna.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tonade på onsdagen ner förväntningarna på att Tyskland ska kunna lösa krisen. Det finns ingen enkel lösning, konstaterade hon.
-Och Tysklands styrka är inte oändlig, sade Merkel i ett tal till det tyska parlamentet inför toppmötet.
______________________________________________________________
Detta är rapporten till toppmötet
I en sexsidig rapport skissas vägen mot en ”verklig (genuine) ekonomisk och monetär union”.
EU-ledarna föreslås enas om riktlinjer för det fortsatta arbetet med en fördjupad valutaunion på veckans toppmöte, för vidare arbete och beslut på kommande toppmöten under höst och vinter.
EMU och euron ska räddas och stärkas med åtgärder som en bankunion, en budgetpolitisk, finanspolitisk och tillväxtorienterad union.
EU och Bryssel ska ges mer inflytande och makt än hittills över i första hand euroländernas budgetar och ekonomiska politik.
En europeisk finansinspektion ska inrättas, med verklig makt, och en gemensam insättningsgaranti inrättas.
Vägen ska också öppnas för gemensamma euroobligationer, som innebär att kreditstarka länder som Tyskland i praktiken garanterar att mindre kreditvärdiga länder kan låna pengar till rimliga villkor.
Den demokratiska trovärdigheten och inflytandet måste stärkas för att det fördjupade samarbetet ska vara möjligt.
Källa: Rapporten Towards a genuine economic and monetary union, Europeiska rådet. (TT)