I vaccinbevisen, som kommer att utfärdas digitalt eller på papper med hjälp av e-legitimation, kommer det att framgå om man är vaccinerad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskt vaccinbevis kan vara klart den 1 juni

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att ta fram en teknisk lösning för ett svenskt vaccinationsintyg följer tidsplanen och bedöms vara klart om drygt fem veckor, men det är ännu inte bestämt när beviset ska sjösättas.

Målet att vaccinbevisen ska stå klara till den 1 juni satte Myndigheten för digital förvaltning i början av mars, efter att ha fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett digitalt vaccinbevis.

– Senaste nytt är att vi är väl inne i utvecklingen och att allt förmodligen blir klart till det planerade datumet, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på myndigheten, till Morgonstudion.

Först den 26 juni kommer vaccinationsbevis att börja användas inom EU för resor mellan länderna. Om bevisen kommer att börja användas skarpt i Sverige innan dess är i nuläget inte klart, då det är regeringen som måste ge klartecken.

– Vi behöver få nåt ställningstagande hur vi ska göra med själva driftsättningen, säger Mats Snäll till Sveriges radio.

Vaccinbevisen kommer utgöra en del av det ”Gröna beviset” där det kommer framgå om man är vaccinerad, om man har testats positivt för covid-19 och om man har ett nytaget negativt covidtest.

Digitalt bevis som går att skriva ut

För att få sitt bevis ska man identifiera sig med svensk e-legitimation på E-hälsomyndighetens hemsida. Beviset ska sedan skickas till en digital brevlåda.

– Sedan kan man hantera beviset precis som man vill. Skriva ut eller visa upp det digitalt för i princip vem som helst, säger Mats Snäll.

Integritetsriskerna det innebär att samla data om individer har enligt Mats Snäll övervägts noga. Bevisens utformning följer EU:s ramverk men i slutändan blir det upp till varje enskild person att skydda sina hälsodata.

Kritik har riktats mot vaccineringen av äldre då många inte haft tillräckligt tekniskt kunnande för att kunna boka en tid. Kommer den här lösningen verkligen vara tillgänglig för alla?

– Det kan naturligtvis vara ett hinder för många äldre att använda digitala tjänster, men drygt åtta miljoner svenskar har e-legitimation idag och det innebär att vi träffar majoriteten av befolkningen.

När tror du att den första svensken reser med det här beviset?

– Jag hoppas på 26 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.