Elisabeth bor inte långt ifrån sitt barnbarn. Men under coronapandemins början kunde de inte träffas. Elvaåriga Shira Zirlin berättar att hon handlade mat till sin mormor, och ställde kassarna utanför hennes dörr.
– Efter att mormor fick den andra dosen känner jag att jag kan besöka henne oftare, och krama henne, säger Shira.
3,7 miljoner israeler har redan tagit den första dosen vaccin. Den höga andelen märks genom att färre äldre läggs in på sjukhus och färre äldre dör i covid-19.
Locka unga att ta vaccin
Nu planerar landet att börja släppa på den hårda nedstängning som infördes vid årsskiftet: På söndag öppnas gym och hotell igen – men inte för alla. Med ett ”grönt pass” – ett certifikat i mobilen – kan vaccinerade få tillträde till evenemang som tills vidare är stängda för den övriga befolkningen.
Ett av motiven med de gröna passen är att locka unga att vaccinerat sig. Men motståndare till det gröna passet menar att regeringen går för långt.
– Vår protest gäller inte vaccinet i sig: men vi protesterar mot att vaccinet tvingas på människor. Det gröna passet innebär att människor påtvingas att fatta ett medicinskt beslut helt emot deras vilja, säger debattören Oren Pasternak.
”Tvingar ingen”
Elisabeth Sockol tycker tvärtom att idén är bra.
– Det tvingar ingen att vaccinera sig. Folk gör som de vill. Men då får de stå utanför kulturevenemang och annat, säger hon.
En orsak till att Israel med sina nio miljoner invånare kommit över så mycket vaccin är att man tidigt slöt ett avtal direkt med vaccinproducenten Pfizer. Landet har också betalat nästan dubbelt så mycket per dos som exempelvis EU-länderna gjort, och man har lovat att förse Pfizer med viktiga data från vaccinationskampanjen.
Samtidigt som man ligger långt framme när det gäller att vaccinera sin befolkning har Israel kritiserats för att palestinier på Västbanken och i Gaza inte får ta del av vaccinationsprogrammet. Nyligen meddelades att Israel kommer att överföra 5000 doser vaccin som främst ska gå till till palestinsk sjukvårdspersonal som möter coronapatienter.