Det svenskledda Nato-högkvarteret i norra Finland är tänkt att bli del av Natos så kallade Framework nation-upplägg. Den nya basen kommer att kommer att stärka försvarsförmågan för hela Nato, konstaterar Pål Jonson.
– Vi är hedrade över att ha blivit tillfrågade, säger han på måndagens pressträff tillsammans med sin finska försvarsministerkollega Antti Häkkänen.
Tidig fas i planeringen
Framework nation-upplägget innebär att en nation, i detta fall Sverige, står för den militära staben som leder förband som flera Natoländer är med och bidrar till. Liknande högkvarter med multinationella styrkor finns redan i åtta av Natos ”frontstater” nära Ryssland.
Högkvarteret i finska Lappland ska i första hand bestå av officerare och stabspersonal. Deras uppgift blir att leda verksamheten på plats, planera och hålla i övningar.
Pål Jonson betonar att planeringen fortfarande är i tidig fas, och förslaget att Sverige ska få huvudansvaret för den nya basen ska först godkännas av övriga Natomedlemmar. Hur mycket personal det kommer att röra sig om vill länderna därför inte gå in på.
– Konsultationen kommer att inledas med de länder som berörs, säger Pål Jonson.
Häkkänen: Naturligt att fråga Sverige
Enligt Antti Häkkänen påbörjades diskussionerna redan förra sommaren om hur Natos norra flank i Norden skulle förstärkas.
När man sedan kom fram till Framework nation-upplägget var det självklart att Sverige skulle få frågan om att leda den nya Natostyrkan i Finland.
– Det känns naturligt att vår granne och närmast allierade får den positionen, säger Antti Häkkänen.
Att Natobasen leds av Sverige handlar om att möjliggöra att Finland får fokusera på försvaret av de södra, mer tätbefolkade delarna av landet, uppger en källa med insyn till Svenska Dagbladet.
Det nya högkvarteret i norra Finland beräknas kunna vara igång under 2026.
Klockan 14.30 i dag hålls en pressträff med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Finlands statsminister Petteri Orpo.